Aleksej Navalni

Ruski opozicijski voditelj šest dni pogrešan v zaporu

M.G.
11. 12. 2023, 18.00
Posodobljeno: 11. 12. 2023, 18.18
Deli članek:

Navalni, najvidnejši opozicijski voditelj, ki trenutno prestaja 19-letno kazen v kazenski koloniji v Rusiji, se zopet ni oglasil na sodni obravnavi; njegovi zavezniki so izrazili zaskrbljenost.

Profimedia
Aleksey A. Navalni na sliki iz leta 2013, ko je bil še na prostosti.

Danes bi se moral Aleksej A. Navalni prek videoklica iz zapora v ruski kazenski koloniji, kjer prestaja dolgotrajno kazen, udeležiti sodne obravnave, vendar je njegov zaslon ostal črn in nem. Njegovi zavezniki so takoj izrazili veliko zaskrbljenost, saj se z Navalnim, ki je oster kritik režima Vladimirja Putina in zato pogosta tarča napadov Kremlja, niso slišali že od prejšnjega torka, je povedala njegova tiskovna predstavnica Kira Jarmiš.

Jarmiševi so oblasti v kazenski koloniji, kjer Navalni prestaja zaporno kazen, sicer povedali, da so za njegovo odsotnost krive težave z elektriko, vendar glede na krut režim njegovega zapora, privrženci Navalnega menijo, da so razlogi drugačne narave.

"Samo posmehujejo se nam," je danes dejala Jarmiševa v objavi na platformi X, prej znanem kot Twitter.

Kasneje so se pojavila namigovanja, da so Navalnega morda premestili v drug zapor. Jarmiševa je povedala, da je uradnik iz njegove sedanje kazenske kolonije v regiji Vladimir, vzhodno od Moskve, povedal odvetniku Navalnega, da zapornika s takšnim imenom ni več na seznamu. Kam je bil premeščen, če sploh, nočejo povedati.

Situacija je postala hudo sumljiva sicer že prejšnjo sredo, takrat je odvetnik Navalnega čakal pred kazensko ustanovo dobrih sedem ur, a ga ni dočakal. Razlage ni bilo, to se je zgodilo prvič, je dejala Jarmiševa.

Naslednji dan (četrtek) je Navalni zamudil prvo zaslišanje na sodišču, njegovim odvetnikom pa zopet ni bilo dovoljeno ga videti. Podobna situacija se je ponovila še v petek.

"Dejstvo, da ne moremo najti Alekseja, je še posebej zaskrbljujoče, ker je prejšnji teden v celici zbolel: dobil je vrtoglavico in se je ulegel na tla," je v petek povedal njegova tiskovna predstavnica v objavi na platformi X. "Pred tem so bila vsaj občasna pisma od njega, čeprav cenzurirana, a pisem zdaj ni bilo ves teden."

Je mogoče njegovo izginotje povezano z začetkom njegove kampanje proti Putinu, se sedaj upravičeno sprašujejo zavezniki Navalnega. Medtem, ko je Navalni bil v zaporu, mu je vseeno uspelo ohraniti določeno mero prisotnosti v ruski politični opoziciji. Prejšnji teden je tako začel kampanjo, v kateri je pozval vse prebivalce Rusije, naj na naslednjih predsedniških volitvah, ki so predvidene za marec, glasujejo za katerega koli drugega kandidata, samo za Putina ne.