Niso plačali

Največja tatvina avtomobilov v zgodovini

M.G.
10. 12. 2023, 11.25
Posodobljeno: 10. 12. 2023, 11.30
Deli članek:

Severnokorejci so pred dobrimi petdesetimi leti naročili 1000 avtomobilov iz Švedske, ki pa jih vse do danes še niso plačali - Švedi jim še vedno dvakrat na letno pošljejo opomin, dolg pa se vseskozi veča.

Profimedia
Popolnoma prazne ceste so nekaj običajnega v Pjongjangu.

Verjeli ali ne, največjo tatvino avtomobilov ni storila kakšna organizirana kriminalna združba, temveč kar država. Gre za dogodek izpred davnih 50-ih let, ki pa še vedno nima epiloga. Leta 1974 je Severna Koreja pri švedskemu izdelovalcu avtomobilov Volvo naročila kar 1000 avtomobilov modela Volvo 144 in še nekaj druge mehanske opreme. Naročilo je znašalo 73 milijonov takratnih dolarjev, vendar pa Severna Koreja nikoli ni plačala naročila in ker je to ostalo neplačano zadnjih 5 desetletij, se je skupni znesek zaradi obresti povečal na zdajšnjih 330 milijonov dolarjev.

Švedska je podjetju Volvo sicer dolg že izplačala sama, zato pa že vrsto let, dvakrat na leto pošljejo opomin za račun za avtomobile  v Pjongjang, kjer pa se očitno na to niti ne zmenijo in tako bo očitno to ostala še dolgo največja tatvina avtomobilov na svetu.

Kot zanimivost, omenjeni Volvi so še dandanes pogosto videni na sicer zelo praznih cestah Pjongjanga, nekateri imajo prevoženih že krepko čez pol milijona kilometrov.