ni pričakovati preboja

Pogajanja o evropskem migracijskem paktu prehajajo v sklepno fazo

S.Č./STA
7. 12. 2023, 10.47
Posodobljeno: 7. 12. 2023, 10.52
Deli članek:

Pogajanja med Evropskim parlamentom in Svetom EU o evropskem paktu o migracijah in azilu prehajajo v sklepno fazo. Danes se v Bruslju pogajajo o preostalih petih zakonodajnih predlogih iz pakta, pri čemer pa še ni mogoče pričakovati preboja. Na Evropski komisiji in španskem predsedstvu Sveta EU so bili sicer v zadnjih dneh optimistični.

profimedia
migranti

Pogajalci parlamenta in Sveta, v katerem so zastopane članice unije, imajo danes na dnevnem redu pogajanja o uredbah o zbirki prstnih odtisov Eurodac, o postopkih varnostnega preverjanja na zunanjih mejah EU, o upravljanju migracij in azila, o azilnih postopkih in o kriznih razmerah.

Po navedbah virov pri EU bodo najprej potekala pogajanja o posameznih predlogih, na koncu pa se bodo sestali še vsi poročevalci parlamenta, predsedstvo Sveta in komisija. Ravnovesje je treba namreč poiskati v posameznem predlogu, hkrati pa tudi v celotnem svežnju, so povedali. Španski notranji minister Fernando Grande-Marlaska je ob robu torkovega zasedanja ministrov za notranje zadeve med nerešenimi zadevami izpostavil vprašanja, povezana s postopki na mejah, pa tudi z obravnavo mladoletnikov brez spremstva in družin z otroki v postopkih za mednarodno zaščito.

"Razlike so majhne in vsi se zavedamo, da se čas izteka"

Omenil je še raven zaščite za državljane posameznih tretjih držav ter zagotavljanje brezplačne pravne pomoči beguncem."Razlike so majhne in vsi se zavedamo, da se čas izteka, da smo trdo delali in da praktično ni druge možnosti, kot da sklenemo dogovor," je povedal. Grande-Marlaska je ob tem izrazil prepričanje, da bosta obe strani pokazali fleksibilnost v pogajanjih, in pokazal optimizem. Prav tako je bila optimistična evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson, ki tudi sodeluje v pogajanjih.

Danes sicer ni pričakovati dogovora o predlogih iz pakta, naslednji krog pogajanj je predviden za drugo polovico meseca. Špansko predsedstvo zagotavlja, da bo storilo vse, da bi politični dogovor dosegli do konca leta, ko bodo predsedovanje predali Belgiji. Tej bi radi prepustili samo razrešitev bolj tehničnih vprašanj, ki bodo ostala. Cilj Sveta EU in Evropskega parlamenta pa je, da bi to celovito evropsko zakonodajo na področju migracij in azila, ki jo je Evropska komisija predlagala septembra 2020, dokončno potrdili še pred evropskimi volitvami. Te bodo potekale od 6. do 9. junija prihodnje leto.