Nelojalna konkurenca

Po poljskih v blokado še slovaški tovornjakarji, na mejnih prehodih čaka na stotine tovornih vozil

S.R.
1. 12. 2023, 13.54
Posodobljeno: 1. 12. 2023, 13.54
Deli članek:

Sporu okoli prevoza blaga in cenejših storitev, ki jih nudijo ukrajinski tovornjakarji, so se zdaj pridružili še slovaški avtoprevozniki.

Profimedia
V Užgorodu se v zadnjem obdobju pred mejnim prehodom vijejo dolge kolone tovornih vozil, ki želijo vstopiti v Slovaško

Poljski avtoprevozniki, razjarjeni zaradi nelojalne konkurence, so s protestnimi blokadami transporta na več mejnih prehodih vzdolž meje z Ukrajino dosegli, da je poljska vlada zaostrila preglede ukrajinskih tovornjakov. A to je zanje le prvi korak. Prepričani, da Ukrajina prevzema poljski trg, zahtevajo omejitev uvoza blaga iz vzhodne sosede in ponovno uvedbo dovoljenj za vstop ukrajinskih tovornjakov v EU. Pogajanja med Varšavo in Kijevom, v katerih sodeluje tudi Bruselj, zaenkrat niso obrodila sadov, medtem pa so v zrak skočili še slovaški avtoprevozniki.

Ti so za danes popoldne napovedali blokado mejnega prehoda Vyšne Nemecke/Užgorod, edinega mejnega prehoda med Slovaško in Ukrajino, čez katerega je dovoljen tovorni promet. Od Evropske unije zahtevajo strožja pravila za ukrajinsko konkurenco. Na ukrajinski strani mejnega prehoda se v zadnjem obdobju že tako vijejo dolge kolone tovornih vozil, saj se je po blokadi poljskih avtoprevoznikov del prometa preusmeril čez Slovaško.

Profimedia
Dolge kolone se že cel mesec vijejo na nekaterih mejnih prehodih na ukrajinsko-poljski meji.

Želijo, da se vrnejo dovolilnice

Tako poljski kot slovaški avtoprevozniki tarnajo, da ukrajinski tovornjakarji svoje storitve ponujajo pod ceno, hkrati pa blago prevažajo tudi znotraj Evropske unije in ne zgolj med Ukrajino in EU. Od Bruslja tako zahtevajo, da znova vzpostavi sistem, v skladu s katerim se bo ukrajinskim avtoprevoznikom, ki lahko delujejo znotraj Evropske unije, izdalo omejeno število dovoljenj, evropskim avtoprevoznikom pa dovolilo, da lahko vstopijo v Ukrajino. Evropska unija je ta sistem ukinila po začetku ruske invazije na Ukrajino.

»Zablokirali bomo mejo in vsako uro skozi spustili samo po štiri tovornjake,« je za Reuters poudaril vodja slovaškega sindikata avtoprevoznikov (UNAS) Stanislav Skala, ki je dodal še, da pa ne bodo ovirali dostave vojaške opreme, dobrodelne pomoči in pokvarljivega blaga ter prevoza živali. Hkrati je pojasnil, da bodo blokado izvedli ob usklajevanju s policijo. »Edini pogoj je ponovna vzpostavitev sistema dovolilnic. Ne zanima nas politika, preprosto moramo zaščititi svoj trg,« je še poudaril Skala. Tako bodo vztrajali do ponedeljka, ko je pričakovati naslednjo odločitev iz Bruslja. V evropski prestolnici bo namreč potekalo zasedanje ministrov EU za promet, a zaenkrat nič ne kaže, da bi bile na vidiku kakšne večje spremembe.

V Kijevu so po poročanju Reutersa že dejali, da pri vprašanju dovolilnic za ukrajinske voznike ne bodo sklepali kompromisov, medtem ko je evropska komisarka za promet Adina Valean pred nekaj dnevi poudarila, da Ukrajina in EU ne bosta »talki« poljskih tovornjakarjev, ki blokirajo mejo. Situacijo je označila za »nesprejemljivo« ter dodala, da si Bruselj pridržuje pravico, da ukrepa in s tem zagotovi spoštovanje pravil in zakonodaje.