Sporazum o kreditiranju

BiH s pomočjo Svetovne banke v boj za bolj čist zrak

J.V./STA
25. 11. 2023, 09.45
Posodobljeno: 25. 11. 2023, 09.47
Deli članek:

Bosna in Hercegovina je s Svetovno banko v sredo podpisala sporazum o kreditiranju dveh projektov v skupni vrednosti 138 milijonov evrov. Tretjina denarja bo namenjena izboljšanju kakovosti zraka v več mestih Federacije BiH.

Profimedia
Sarajevo leži v kotlini in ko nastopi inverzija se nad mestom naredi pokrov.

Sporazum sta podpisala finančni minister BiH Srđan Amidžić in vodja urada Svetovne banke v BiH ter Črni gori Cristopher Sheldon. Od prejetih 138 milijonov evrov bo BiH 92,3 milijona namenila za izboljšanje zdravstvenih storitev in finančno konsolidacijo posameznih zdravstvenih ustanov v obeh entitetah, Federaciji BiH in Republiki Srbski. Preostalih 46,1 milijona evrov pa bo šlo za izboljšanje kakovosti zraka v Sarajevu, Tuzli, Zenici in Mostarju.

Sheldon je pojasnil, da je cilj zmanjšanje onesnaževanja zraka iz individualnih kurišč in cestnega prometa. To pomeni prehod na druge vire energije in izboljšanje energetske učinkovitosti, pa tudi menjavo sistemov ogrevanja v 25.000 gospodinjstvih v Sarajevu. 

Sarajevo je po onesnaženosti zraka redno med prvo deseterico najbolj onesnaženih mest na svetu, ki ga pripravlja švicarsko podjetje IQAir. Minule dni je indeks onesnaženosti zraka večkrat presegel 150, v sredo pa dosegel vrednost 186, kar pomeni veliko nevarnost za zdravje. Za nezdrav velja zrak z vrednostjo indeksa med 151 in 200.