Derek Chauvin

Nekdanji policist in morilec Georgea Floyda zaboden z nožem

J.V./STA
25. 11. 2023, 09.15
Posodobljeno: 25. 11. 2023, 09.17
Deli članek:

Nekdanji policist Derek Chauvin, ki je leta 2020 umoril temnopoltega Georgea Floyda, kar je sprožilo obsežne proteste proti policijskemu nasilju in rasizmu, je bil po navedbah ameriških medijev v petek v zaporu v zvezni državi Arizona žrtev napada z nožem.

Profimedia
Nekdanji policist Derek Chauvin.

Chauvin je bil v petek zaboden v zaporu, je poročal ameriški časnik New York Times, ki se je skliceval na neimenovane vire. Ameriški zvezni urad za zapore je nato za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil napad, ne da bi navedel ime ranjene osebe.

Na uradu so v izjavi navedli, da je bil v zveznem zavodu za prestajanje kazni Tucson v jugozahodni zvezni državi Arizona napaden eden od zapornikov, ki so ga nato odpeljali v lokalno bolnišnico. Chauvin je po navedbah virov New York Timesa napad preživel.

Chauvin je bil leta 2021 spoznan za krivega umora druge stopnje, umora tretje stopnje in uboja druge stopnje ter obsojen na 22 let in pol zapora.

Smrt Georgea Floyda, ki mu je Chauvin s kolenom devet minut pritiskal na vrat, dokler ni izdihnil, je po 25. maju 2020 sprožila proteste proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi v ZDA, ki so kasneje prerasli v obsežne proteste proti rasizmu.