Stavka

Na črni petek stavke v logističnih centrih. Kaj to pomeni za naša naročila?

S.Š./STA
24. 11. 2023, 21.43
Posodobljeno: 30. 11. 2023, 07.56
Deli članek:

V več evropskih logističnih vozliščih ameriškega tehnološkega velikana Amazon, ki je med drugim vodilna svetovna spletna trgovina, so danes delavci stavkali.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Na t. i. črni petek, ki na začetku praznične sezone velja za enega najpomembnejših dni za trgovce, so delavci prenehali delati v Nemčiji, Združenem kraljestvu in Italiji. Na Otoku je tako po pisanju francoske tiskovne agencije AFP stavkalo več kot 1000 os kupno 2300 zaposlenih v logističnem središču v Coventryju.

V Nemčiji so delo prekinili v petih od 20 Amazonovih logističnih vozlišč v državi, natančneje v Leipzigu, Rheinbergu, Dortmundu, Bad Hersfeldu in Koblenzu.

V Italiji je medtem po navedbah sindikalistov stavkal precejšen delež zaposlenih v centru v Piacenzi, medtem ko so v Amazonu zapisali, da je delo odložilo le 14 odstotkov zaposlenih.

Nezadovoljni s plačili in pogoji za delo

Gre za del širše globalne kampanje Make Amazon Pay. V sklopu te naj bi po navedbah sindikalne konfederacije UNI Global Union, ki deluje na področju storitev, nezadovoljstvo s plačilom in delovnimi pogoji delavci s stavkami ali protesti izrazili v več ko 30 državah po svetu, tudi v matičnih ZDA.

Amazon, ena največjih svetovnih družb, se že leta sooča s stalnimi kritikami svojega odnosa do delavcev in njihovih pravic. Delojemalske organizacije si tako prizadevajo za dvig urnih postavk in prijaznejše pogoje dela.

V družbi sicer trdijo, da današnje stavke ne bodo imele vpliva na kupce, ki so ali še bodo izkoristili popuste na črni petek. Vodstvo Amazona za razliko od sindikatov tudi trdi, da se stalno trudijo zagotavljati konkurenčne plače in bonitete.