60 milijard

Nemcem je v proračunu zazijala velika luknja

G.G./STA
21. 11. 2023, 14.16
Posodobljeno: 21. 11. 2023, 14.41
Deli članek:

Nemško ustavno sodišče je odločilo, da nemška zvezna vlada sredstev, namenjenih lajšanju koronavirusne krize, ne sme uporabiti za ukrepe za boj proti podnebnim spremembam. Vlada je zdaj zamrznila več delov proračuna za preostanek leta 2023.

Profimedia
Glavobol za nemškega kanclerja Olafa Scholza.

Nemška vlada je med pandemijo covida-19 pripravila rebalans proračuna za leto 2021, s katerim je zaradi izrednih razmer prižgala zeleno luč državi, da se kljub omejitvam javnega dolga zadolži za 60 milijard evrov. Berlin teh sredstev na koncu za odpravo posledic, povezanih s koronavirusno krizo, ni porabil, zato so ga sedanje oblasti - socialdemokrati (SPD), liberalci (FDP) in Zeleni - leta 2022 z odobritvijo spodnjega doma nemškega parlamenta bundestag preusmerile v sklad za podnebje. Skoraj 200 članov poslanske skupine krščansko-demokratsko unije (CDU) in sestrske krščansko-socialne unije (CSU) je menilo, da se vlada s tem izogiba omejitvam dolga, zato so se obrnili na ustavno sodišče, ki je odločilo, da je bil poseg v proračun neustaven.

Zamrznitev porabe bo prizadelo pogodbe o predplačilih za nekatere večletne projekte, ki naj bi se financirali iz posebnih skladov nemške vlade, v katerih bi bil na voljo izposojen denar. Nemška vlada mora zdaj ugotoviti, kako v proračunu zakrpati 60 milijard evrov veliko luknjo. Denar naj bi bil sicer namenjen za plačilo podnebnih, infrastrukturnih in gospodarskih ukrepov. Jasno ni niti še, ali bo nemška vlada lahko sprejela predlagani proračun za prihodnje leto. Viri znotraj ministrstva so povedali, da bodo obstoječe obveznosti še naprej izplačevali, novih pa ne bodo sklepali.