Večina denarja iz EU

Od Žalca do Rogatca bo peljala kolesarska pot

A.S./STA
21. 11. 2023, 12.45
Deli članek:

Direkcija RS za infrastrukturo bo v okviru projekta Kolesarske poti Žalec-Rogatec uredila dva odseka kolesarske poti na tej relaciji, in sicer Žalec-Celje in Šentjur-Rogatec. Evropsko sofinanciran projekt je ocenjen na 14,4 milijona evrov, ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je sredstva že odobrilo.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Tam, kjer izgradnja kolesarskih poti ni mogoča ali ekonomična, bodo vožnja potekala po voziščih obstoječih, manj prometnih cest. Območje bo ustrezno označeno s prometno signalizacijo, poleg tega so na odsekih z večjim nagibom nivelete predvidena počivališča, so danes pojasnili na kohezijskem ministrstvu.

Večina odseka Žalec-Celje, ki se bo začel pri mostu za Šešče, končal pa na Partizanski cesti na desnem bregu Savinje v Celju, bo potekala po visokovodnem nasipu na levem bregu Savinje kot novogradnja. Dolg bo nekaj več kot 11 kilometrov.

Odsek Šentjur-Rogatec se bo pri Šentjurju navezal na obstoječi projekt izgradnje kolesarske povezave Celje-Štore-Šentjur in končal pri Muzeju na prostem v Rogatcu. Skupna dolžina tega kolesarskega odseka bo nekaj prek 16 kilometrov.

Celotna kolesarska pot Žalec-Rogatec bo tako obsegala 27,1 kilometra, od tega je predvidena novogradnja v dolžini 19,4 kilometra. Projekt je ocenjen na 14,4 milijona evrov, pri čemer bo 12,4 milijona evrov zanj primaknil evropski kohezijski sklad.