Hrvoje Šnajder

Je hrvaški diplomat vohunil v Beogradu?

A.S./STA
21. 11. 2023, 11.59
Deli članek:

Srbsko zunanje ministrstvo je v ponedeljek prvega sekretarja na hrvaškem veleposlaništvu v Beogradu razglasilo za nezaželeno osebo. Ministrstvo je v odločitvi pojasnilo, da je Hrvoje Šnajder "grobo prestopil okvire diplomatskih norm", srbski vladi naklonjene Večernje novosti pa poročajo, da naj bi diplomat deloval kot vohun.

Profimedia
/

Zunanje ministrstvo v Beogradu je v kratki izjavi pojasnilo, da je Šnajderja razglasilo za nezaželeno osebo v skladu z 9. členom dunajske konvencije o diplomatskih odnosih. Omenjeni člen državi sprejemnici dopušča, da kadar koli, ne da bi morala pojasniti svojo odločitev, obvesti državo pošiljateljico, da je kateri koli član osebja predstavništva persona non grata. Beograd je s svojo odločitvijo formalno že seznanil tudi hrvaškega veleposlanika Hidajeta Biščevića. Neimenovani viri so za časnik Večernje novosti povedali, da je Srbija zbrala dokaze, da je Šnajder vohunil ter rekrutiral za delo za hrvaško obveščevalno službo. Teh navedb vladi držav še nista komentirali.

Hrvaško zunanje ministrstvo je v izjavi za javnost v celoti zavrnilo odločitev srbskih kolegov, ki so jo označili za "korak v smeri poslabšanja medsebojnih odnosov". V Zagrebu so prepričani, da ta korak vodi k "nadaljnji destabilizaciji občutljivih regionalnih politično-varnostnih razmer, v času ko je stabilnost na jugovzhodu Evrope ključna za celo Evropo". Kot so opozorili, poteza Beograda predstavlja dodaten pritisk na uslužbence hrvaškega veleposlaništva, ki da se posebej izraža v predvolilnem času v Srbiji.

V skladu z odločitvijo srbskega predsednika Aleksandra Vučića bodo predčasne parlamentarne volitve potekale 17. decembra.