Pogum in iznajdljivost

Uspešna evakuacija: slovenski družini se je uspelo iz Gaze prebiti do Egipta

G.G.
21. 11. 2023, 12.10
Posodobljeno: 21. 11. 2023, 13.17
Deli članek:

Pred dnevi se je tričlanska slovenska družina s pomočjo egiptovskih oblasti in slovenske diplomacije uspela prebiti iz oblegane Gaze.

Profimedia
Na ulicah mest v Gazi je tudi izraelska vojska. Gibanje je tvegano.

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je sporočila, da so »iz Gaze uspeli evakuirati tričlansko slovensko družino«. Iz varnostnih razlogov in v želji po ohranitvi njihove zasebnosti so javnosti šele zdaj razkrili evakuacijo, ki je potekala pred dnevi. Evakuacija je potekala v sklopu odhoda tujih državljanov, a ni bila enostavna. Tričlanska družina se je morala iz severa Gaze prebiti proti jugu, do mejnega prehoda z Egiptom, kjer so jim lahko pomagale egiptovske oblasti. »Ves čas smo bili v dogovoru z ambasadami v Tel Avivu, pomagali smo si s humanitarnimi organizacijami, z drugimi državami članicami in evropsko humanizarno službo pri evakuaciji skozi mejni prehod Rafa,« je povedala Fajon.

Jure Klobčar
Tanja Fajon in Viktor Mlakar sta predstavila potek evakuacije.

Od Hamasovega napada na Izrael so slovenske oblasti 49 slovenskim državljanom pomagale pri odhodu iz Izraela, kjer po podatkih ministrstva za zunanje zadeve ostaja 24 državljanov.

Ker je bila slovenska državljanka huje poškodovana, je bila pot, ki je v času spopadov med izraelsko vojsko in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas izjemno nevarna, še zahtevnejša. Da so prišli do mejnega prehoda Rafa, so potrebovali osem ur. Ko je družina prečkala mejni prehod Rafa, so jim omogočili prevoz z rešilcem čez Sinaj do egiptovske prestolnice, kjer zdaj čakajo na vrnitev v Slovenijo, je še dodal. »Veliki iznajdljivosti in pogumu družine se gre zahvaliti, da jim je uspelo zapustiti Gazo,« je pojasnil vodja konzularne službe Viktor Mlakar. Ko je družina prečkala mejni prehod Rafa, so jim omogočili prevoz z rešilcem čez Sinaj do egiptovske prestolnice, kjer zdaj čakajo na vrnitev v Slovenijo, je še dodal Mlakar.

Mejni prehod Rafa, prek katerega tujci in Palestinci z dvojnim državljanstvom v omejenem obsegu lahko zapuščajo Gazo, ostaja z redkimi izjemami zaprt za domačine. Tako je, kot se je neuradno izvedelo, v Gazi ostal tudi en član evakuirane slovenske družine, ki ni slovenski državljan, poroča STA.

Tanja Fajon kmalu potuje

Ministrica Fajon je danes ponovila, da je treba v Gazi nujno takoj vzpostaviti humanitarno premirje, saj so razmere za tamkajšnje prebivalstvo grozljive. Sicer pa je po njenih besedah edina možnost za trajen mir na Bližnjem vzhodu rešitev dveh držav. Napovedala je, da bo v kratkem obiskala Izrael in palestinska ozemlja, kjer se bo srečala s predstavniki obeh strani in se seznanila z razmerami. V okviru obiska v regiji, kamor odhaja s kolegom iz ene od držav EU, se bo srečala tudi s predstavniki Egipta in Jordanije. "Na obisk odhajam s sporočilom, da je pri iskanju rešitve dveh držav potrebna večja vključenost arabskih držav in večji angažma EU v regiji. Za to potrebujemo opolnomočeno palestinsko oblast. To tudi pomeni, da ne bomo podprli prisilnega razseljevanja prebivalcev Gaze ali zmanjšanja ozemlja te enklave. Prav tako ne pristajamo na ločeno rešitev za Gazo in za Zahodni breg, skladno z resolucijami ZN," je dejala.