Pogajanja

Nova odpuščanja v Cimosu?

R.T.
21. 11. 2023, 10.45
Posodobljeno: 21. 11. 2023, 10.49
Deli članek:

Po odpuščanju delavcev v ljubljanski izpostavi Pivovarne Laško Union grozi podobna usoda približno stotim zaposlenim v podjetju Cimos.

Primož Lavre
/

Po poročanju Primorskih novic je vodstvo družbe predstavnikom sindikata in svetu delavcev 17. novembra poslalo predlog programa razreševanja presežnih delavcev. Predlog naj bi bil nepopoln. »V prilogi ni navedeno niti, na katerih delovnih mestih nameravajo zmanjševati število zaposlenih. Poslali so predlog programa za delniško družbo Cimos, povedali pa so, da nameravajo odpuščati tudi v Cimosovem invalidskem podjetju,« je za Primorske novice povedal Sašo Ristič, sekretar sindikata SKEI za kraško-notranjsko in obalno regijo. Poudaril je, da mora vodstvo šele v pogajanjih s predstavniki sindikata in sveta delavcev določiti merila za ugotavljanje presežnih delavcev, seveda pa je treba opraviti skupno posvetovanje.

Medtem pa se že govori o številkah. V skupnih Cimosovih službah, ki so razpršene po Sloveniji in tudi na Hrvaške, naj bi število zaposlenih zmanjšali za tretjino, odpustili naj bi torej okoli 100 delavcev. Na Senožečah naj bi delo izgubilo več kot 20 ljudi.
V vodstvu sindikata zaenkrat odgovarjajo le: »Predstavniki sindikata in sveta delavcev se bomo o tej temi - nameri podjetja o odpuščanju - z vodstvom Cimosa pogovarjali na sestanku v petek.«

Pogovori o odstopu od podjetniške pogodbe

Predstavniki Cimosovega vodstva in delavcev so sicer prejšnji teden razpravljali o nameri delodajalca, da odstopi od podjetniške kolektivne pogodbe, s čimer se je želel izogniti avtomatizmu pri usklajevanju plač. Predstavniki zaposlenih so temu nasprotovali in vztrajali pri ohranitvi pogodbe. Dosegli so, da bo delodajalec pripravil nov predlog, ki bi med drugim vključeval zamrznitev uskladitve plač za določen čas. Pričakujejo tudi, da bodo preklicali odpoved podjetniške kolektivne pogodbe.

Koprski Cimos je nove lastnike dobil lani. To je nemška družba Mutares, ki običajno prevzema perspektivna srednje velika podjetja s sedežem v Evropi in jih po stabilizaciji poslovanja spet proda.