Potres

Več kot 130 mrtvih, kakšna bo končna številka?

M.G.
4. 11. 2023, 18.28
Posodobljeno: 4. 11. 2023, 18.35
Deli članek:

Reševalci po petkovem potresu v Nepalu vneto iščejo morebitne preživele pod ruševinami, a se bojijo, da se bo število žrtev še precej povečalo.

Profimedia
Posledice katastrofalnega potresa v Nepalu.

Za prebivalce Nepala lahko skorajda rečemo, da so navajeni potresov, saj njihova država leži na veliki geološki prelomnici, kjer se indijska tektonska plošča spodriva v evrazijsko ploščo, a vendar, ko ljudje množično umirajo in prihaja do velikih infrastrukturnih poškodb, najbrž nihče ne more ostati ravnodušen.

Ravno takšen potres je v petek zvečer pretresel nepalski regiji Jajarkot in Rukum. V prvi so zaenkrat našteli 92 umrlih za posledicami potresa, v drugi pa 40, skupaj 132. Več tisoč ljudi pa je poškodovanih, mnogi pa so izgubili streho nad glavo.

Profimedia
Porušene hiše po petkovem potresu v Nepalu

Reševalci in prostovoljci trenutno v ruševinah intenzivno iščejo preživele. Varnostne sile so bile napotene na prizadeta področja, da bi pomagale, je povedal tiskovni predstavnik policije iz province Karnali Gopal Chandra Bhattarai. Ob tem je povedal, da se soočajo s problemom odročnosti regij ter težke dostopnosti, saj je potres poškodoval dosti cesti in so posledično nekatera območja popolnoma nedostopna.

Na območje je danes prispel tudi nepalski predsednik vlade Pushpa Kamal Dahal, ki je izrazil globoko obžalovanje zaradi izgube življenj in fizične škode, ki jo je potres povzročil. Povedal je, da si bo vlada prizadevala pomagati vsem prizadetim.

Profimedia
Reševanje preživelih v Nepalu. Obstaja bojazen, da bo število umrlih še precej naraslo.

Potres z močjo 5.6 po Richterjevi lestvici je bilo moč čutiti vse do New Delphija v Indiji, ki je oddaljen več kot 500 kilometrov. Zato se je na tragedijo odzval tudi indijski premier Narendra Modi, ki je dejal "Indija je solidarna z prebivalci Nepala in jim je pripravljena zagotoviti vso možno pomoč."

Najhujši potres se je Nepalcem pripetil leta 2015, ko jih je stresel potres z močjo 7.8 po Richterju. Takrat je umrlo 9000 ljudi, posledice pa so bile katastrofalne, saj je bilo porušenih več kot pol milijona domov in okrog 8 tisoč šol.