Vojna

Palestinci zajeli izraelskega generela

G.G.
7. 10. 2023, 17.07
Posodobljeno: 7. 10. 2023, 20.01
Deli članek:

V presenetljivem napadu in vdoru Hamasa na območja, ki jih nadzira Izrael, so Hamasovi borci zajeli tudi večje število talcev oziroma vojnih ujetnikov.

Profimedia
Napad sta organizirali islamistični gibanji Hamas in Islamski džihad.

Vodstvo Hamasa je sporočilo, da so med drugimi zajeli tudi več visokih predstavnikov izraelske vojske. Med njimi je tudi general Nimrod Aloni, poveljnika jurišne enote specialnih enot izraelske vojske. Skupaj naj bi zajeli vsaj 20 izraelskih vojakov.

BBC poroča, da so v Gazo odpeljali več izraelskih civilistov, zaradi česar mora biti izraelska vojska bolj pazljiva pri svojih napadih. Hamasovi predstavniki pravijo, da ne gre za talce, ampak za vojne ujetnike in da so pripravljeni na vdor izraelske vojske v Gazo.

Izraelski viri po navedbah katarske televizijske mreže Al Jazeere ocenjujejo, da je najmanj tisoč Palestincem uspelo prodreti v Izrael iz štirih različnih območij. Danes so se sploh prvič po letu 1948 spopadi v okviru tega konflikta odvijali na ozemlju Izraela, še poudarja Al Jazeera.

V raketnih napadih in bojih je življenje po podatkih izraelskih oblasti doslej izgubilo najmanj 150 ljudi. Ranjenih je po zadnjih podatkih več kot 1000. Poročila o žrtvah prihajajo tudi iz Gaze, kjer je po navedbah zdravstvenih oblasti umrlo najmanj 198 ljudi, več kot 1600 tisoč pa je bilo ranjenih. Te številke po navedbah virov iz Gaze vključujejo tudi pripadnike Hamasa, ki so vdrli v Izrael in bili ubiti v spopadih z izraelsko vojsko.