Nepričakovana zaostritev

Izrael vrnil s silovitimi napadi: mrtvih okoli 200 Palestincev in manj kot 50 Izraelcev

G.G./STA
7. 10. 2023, 08.34
Posodobljeno: 7. 10. 2023, 15.59
Deli članek:

Palestinska oborožena skupina Hamas je zjutraj z raketami napadla več izraelskih mest. Izrael je odgovoril s povračilnimi napadi.

Profimedia
Palestinci so na območju Gaze uničili izraelski tank.

Sirene, ki opozarjajo na nevarnost raketnega napada, so se v jutranjih urah oglasile v številnih mestih, vključno s Tel Avivom in Jeruzalemom, je sporočila izraelska vojska. Ob tem so prebivalce krajev v osrednjem in južnem Izraelu pozvali, naj si poiščejo zatočišče. Tiskovni predstavnik IDF je pojasnil, da so Hamasovi borci vstopili v Izrael po kopnem, morju in celo po zraku s pomočjo padal.

Po zadnjih podatkih izraelskih sil je Hamas iz Gaze proti Izraelu izstrelil najmanj 2200 raket, pol manj, kot so sprva trdili iz gibanja, ki obvladuje palestinsko enklavo na Sredozemskem morju. Po navedbah očividcev se je Izrael že odzval z lastnimi raketnimi napadi na Gazo, obrambni minister Joav Galant pa je odobril mobilizacijo rezervistov in razlasil vojno stanje. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v odzivu na današnji silovit napad palestinske oborožene skupine Hamas sodržavljanom sporočil, da so v vojni, v kateri bodo zmagali. V skladu z njegovimi obljubami izraelske sile že izvajajo povračilne raketne napade na območju Gaze.

V raketnih napadih in bojih je življenje po podatkih izraelskih oblasti doslej izgubilo najmanj 40 ljudi. Ranjenih je po zadnjih podatkih več kot 740. Poročila o žrtvah prihajajo tudi iz Gaze, kjer je po navedbah zdravstvenih oblasti umrlo najmanj 198 ljudi, več kot 1600 tisoč pa je bilo ranjenih. Te številke po navedbah virov iz Gaze vključujejo tudi pripadnike Hamasa, ki so vdrli v Izrael in bili ubiti v spopadih z izraelsko vojsko.

Profimedia
Raketa, ki so jo iz Gaze poslali na izraelsko ozemlje.

Hamasu sicer nenaklonjeni - palestinski predsednik Mahmud Abas je sporočil, da se ima palestinski narod pravico braniti pred "terorjem naseljencev in okupacijskih sil". Akcijo Hamasa je podprl tudi iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej.

Dolgoletni krvavi konflikt se je v zadnjem letu spričo okrepljenih aktivnosti IDF in judovskih priseljencev na zasedenem Zahodnem bregu zaostril, današnji napadi pa vseeno predstavljajo nepričakovano eskalacijo.