Obletnica

Putin leto po priključitvi obljubil obnovo okupiranih ukrajinskih regij

J.V./STA
30. 9. 2023, 17.20
Deli članek:

Točno leto dni po ruski priključitvi delno ali v celoti okupiranih ukrajinskih regij Herson, Zaporožje, Doneck in Lugansk je ruski predsednik Vladimir Putin obljubil, da bo Rusija obnovila od vojne močno prizadeta območja v omenjenih regijah.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Šole, bolnišnice, stanovanjske zgradbe, ceste, muzeji in spomeniki bodo ponovno zgrajeni ali obnovljeni, je dejal Putin v današnjem video sporočilu, ki ga je objavil Kremelj.

Ruski predsednik je ob tem pojasnil, da bodo vse ruske regije "zagotovile bratsko pomoč" pri obnovi regij Herson, Zaporožje, Doneck in Lugansk. "Smo eno ljudstvo. Skupaj bomo premagali vse in našli odgovor na vse izzive," je dodal.

"Pred nami je velika naloga in reševanje težkih izzivov, izvajanje obsežnega programa obnove in socialno-ekonomskega razvoja naših zgodovinskih regij. Zagotovo bomo dosegli zastavljene cilje," je še ocenil Putin.

Rusija si je 30. septembra lani priključila regije Herson, Zaporožje, Doneck in Lugansk, potem ko so tamkajšnje proruske oblasti izvedle referendume, na katerih se je po njihovih navedbah prebivalstvo z veliko večino odločilo za priključitev k Rusiji.

Ukrajina in zahodne države so referendume obsodile in jih označile za nezakonite ter poudarile, da priključitve teh ozemelj Rusiji ne bodo priznale. Po več kot letu in pol vojne Rusija sicer nobene od štirih priključenih regij ne nadzoruje v celoti.