Morske živali

Za 7-letnika skorajda usodno srečanje z morsko vetrnico

M.G.
3. 9. 2023, 12.37
Posodobljeno: 3. 9. 2023, 12.55
Deli članek:

"Oče, umrl bom!", je vpil 7-letni deček, ko je v vidnih bolečinah pritekel iz morja na plaži v francoskem Barcaresu

Profimedia
Obstaja mnogo vrst morskih vetrnic, nekatere izmed njih so lahko ob dotiku zelo nevarne.

Brezskrbni zadnji dnevi dopustovanja mlajše belgijske družine v turističnem naselju Le Barcares na obali južne Francije, bi se kaj kmalu lahko sprevrgli v hudo tragedijo. Med raziskovanjem morja se je otrok očitno dotaknil morske vetrnice in v hudih agonijah in kričanjem pritekel iz morja. 

Oče dečka, ki želi ostati anonimen, je za belgijski časnik 7sur7 povedal, da je sin med strašnim kričanjem pritekel iz vode, se držal za uho in ramo ter jokal. Oče dodaja, da so dečka položili na bok, kmalu so se mu pokazale proge na koži, zato so ga odpeljali do obalne ambulante, kjer pa je ordiniral 16-letni praktikant, ki poškodovanemu seveda ni znal pomagati. Pomagati niso znali niti v bližnji lekarni, zato so ga odpeljali v dobrih 20 kilometrov oddaljeno bolnišnico v Perpignanu.

Do prihoda v bolnišnico se je stanje mladeniču že precej poslabšalo, saj so mu kožne gube zelo otekle, vrat je postal ukrivljen, velikost ušesa pa se je skorajda podvojila. Bolnišnični pediater je na pomoč pri diagnozi poklical strokovnjaka za zastrupitve, ki je na podlagi slik, ki jih je dobil od očeta, relativno hitro ugotovil, da gre za ožig strupene morske vetrnice.

Če bi bil mlajši, mogoče ne bi preživel

Deček je po diagnozi v bolnišnici ostal še nekaj časa, saj se mu je kasneje stanje še poslabšalo, vseskozi je tudi bruhal, rane pa se mu tudi še po tednu dni niso zacelile. Trenutno mu gre na bolje, oče pa je še povedal "Če bi bil leto ali dve mlajši, mogoče ne bi preživel."

Ožig nekaterih vrst je lahko nevaren

Morske vetrnice so skupina plenilskih ožigalkarjev z valjastim ali vrečastim telesom, v glavnem so pritrjene na morsko dno. Večina morskih vetrnic je sicer človeku nenevarnih ali pa njihov ožig povzroči le blagi dermatitis, vendar je ožig nekaterih vrst lahko zelo boleč, tudi potencialno smrtonosen. Med nevarnejše vetrnice spadajo morski ogenj, preprogasta morska vetrnica ter nočna morska vetrnica. S katero od strupenih vetrnic je imel stik omenjeni deček ni znano.

Jan Tytgat, redni profesor farmacije na Univerzi v Leuvenu, je o morskih vetrnicah povedal sledeče: "Ni prav pogosto, da bi plavalci prišli v stik z njimi, saj se običajno držijo dna vode ali kamna in se ne selijo. Kopalec ob stiku z njimi čuti mravljinčenje, saj svetleče konice kot harpune zabadajo iglice v kožo in izločajo toksine."

Ob stiku z morskimi vetrnicami bolečino začasno ublaži rahla kisla raztopina, kot je limona. Protistrupa za morske vetrnice pa ni.