Igor Kolomojskij

Zelenski svojega nekdanjega podpornika strpal v pripor

R.T.
3. 9. 2023, 08.09
Posodobljeno: 3. 9. 2023, 08.10
Deli članek:

Zanka okrog vratu enega (nekoč) najbolj vplivnih in bogatih Ukrajincev se vse bolj zateguje.

Profimedia
Igor Kolomojskij se je v maniri sodobnih tajkunov povzpel s serijo sumljivih poslov, zaradi katerih so ga preiskovali tudi v Rusiji in ZDA.

Sodišče v Kijevu je odločilo, da mora Igor Kolomojskih za dva meseca v pripor. Očitajo mu kaznivi dejanji goljufije in pranja denarja. Na nezakonit način naj bi v času, ko je obvladoval več bank v Ukrajini, na svoj bančni račun v tujini spravil okoli 12 milijonov evrov. Kolomojskih, ki naj bi ga zadrževali v prostorih ukrajinske tajne službe (SBU), bo prek svojih odvetnikov vložil pritožbo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je ob novici o priprtju nekdaj mogočnega oligarha pokazal na televiziji in razlagal, da so prišli novi časi, v katerih ne bo prostora za posle in ljudi, ki škodujejo državi.

Zadeva ni tako črno bela. Zelenski se že nekaj časa poskuša distancirati od Kolomojskega, slednji ga je namreč izdatno podprl v predsedniški kandidaturi, saj je bil v konfliktu s takratnim predsednikom Petrom Porošenkom. Jeseni lani so se ukrajinske oblasti odločile za (začasno) nacionalizacijo strateških podjetij, ki so bile doslej v lasti oligarhov. Začasno zato, ker naj bi zaseg premoženje veljal le v času vojnega stanja, nato pa naj bi ga vrnili lastnikom ali pa jim povrnili njegovo vrednost. Že to je bil hud udarec za Kolomojskega, ki je poleg naftnih družb in bank obvladoval tudi medijski imperij, na njegovi televiziji pa je v humoristični seriji kot predsednik države nastopal nadobudni igralec Volodimir Zelenski.

Vse se je začelo že leta 2019, ko se je v preiskavo sumljivih finančnih poslov Kolomojskega v ZDA vpletla FBI. Takrat je v Kijevu, ki je izdatno odvisen od Washingtona, upadla priljubljenost oligarha Kolomojskega. Aprila 2021 so mu ZDA prepovedale vstop v državo, posledično pa je na usluge iz preteklosti pozabil tudi Zelenski. Julija lani so Kolomojskemu, ki ima še ciprsko in izraelsko državljanstvo, odvzeli ukrajinsko državljanstvo, z novim dekretom so podržavili vsa njegova podjetja, zdaj pa so ga strpali še v pripor in zoper njega spisali obtožnico.