Trije mrtvi

Velika žalost v Ukrajini, v trčenju letal umrl eden njihovih najboljših vojaških pilotov

S.R.
26. 8. 2023, 18.57
Posodobljeno: 26. 8. 2023, 19.01
Deli članek:

Na območju ukrajinske regije Žitomir so včeraj zvečer v hudi letalski nesreči umrli trije ukrajinski vojaški piloti, vključno z ukrajinskim herojem Andrijem Pilščikovom, znanim pod vzdevkom Juice.

Ukrajinsko ministrstvo za obrambo
Major Andrij Pilščikov aka Juice.

Med včerajšnjo vojaško vajo v ukrajinski regiji Žitomir zahodno od Kijeva sta trčili dve ukrajinski vojaški letali za urjenje L-39, pri čemer so umrle tri osebe, so danes sporočili iz ukrajinskega preiskovalnega urada DBR.

Portal Radio Svobodna Evropa poroča, da so razbitine letal padle na vrtove tamkajšnjih hiš, a na srečo na tleh ni bilo poškodovanih. Razbitine so že odstranili, preiskovalni urad pa nadaljuje s preiskavo, pri čemer ugotavljajo, ali sta bili letali pred začetkom vojaške vaje v ustreznem stanju in ali so se spoštovali vsi predpisi. Tragedijo zaenkrat obravnavajo kot nesrečo.

Kot so potrdili iz ukrajinskih zračnih sil, je med mrtvimi tudi znan vojaški pilot Andrij Pilščikov, ki je od začetka ruske invazije na Ukrajino za mednarodne medije opravil več intervjujev, v katerih je Zahod pozival, naj Ukrajini zagotovi sodobna vojaška letala. Pilščikov, znan pod vzdevkom Juice, je bil v domovini izjemno priljubljen, zato je žalost velika. Zaslovel je že v prvih tednih vojne, ko je potekala bitka za Kijev. »Družinam umrlih izrekamo sožalje. To je boleča in nenadomestljiva izguba za vse nas,« so navedli v ukrajinskih zračnih silah.

Tiskovni predstavnik ukrajinskih zračnih sil Jurij Ignat je Pilščikova označil za mladega vojaka z »mega znanjem in mega talentom.« »Major Andrij Pilščikov je posvetil svoje kratko, a svetlo življenje bojnemu letalstvu,« je dejal po poročanju STA in dodal, da je sanjal o letalih F-16 na ukrajinskem nebu. Ukrajina že dlje časa zahodne države poziva k dobavi bojnih letal F-16. Prejšnji teden so ZDA odobrile prenos nizozemskih in danskih letal F-16 v Ukrajino. Nizozemska jih bo Ukrajini po besedah Zelenskega dobavila 42, Danska pa 19. V četrtek je dobavo F-16 Ukrajini naznanila tudi Norveška, še poroča STA.