Prvič po uporu

VIDEO: Rusi razblinili dvome in govorice, Putin se ga ni odkrižal

S.R.
10. 7. 2023, 10.25
Posodobljeno: 10. 7. 2023, 10.38
Deli članek:

Dobra dva tedna po uporu ruskih plačancev iz skupine Wagner se je zdaj prvič v javnosti pojavil načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov.

Profimedia
Vladimir Putin in Valerij Gerasimov.

Od 24. junija, ko se je zaključila kaotična epizoda skupine Wagner, ki jo je vodil Jevgenij Prigožin, se vrstijo špekulacije glede usode različnih akterjev v ruski vojski. Med vidnimi imeni, ki se od takrat niso več pojavljala v javnosti, je tudi načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov, ki je bil poleg ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja ena glavnih tarč, po katerih je Prigožin zlival žveplo. Prigožin je Šojguja in Gerasimova označil za nesposobna izdajalca, ki sta predsednika Vladimirja Putina zvlekla v vojno, ta pa je razkrila vso korupcijo in razkroj ruske vojske.

Rusko obrambno ministrstvo je danes objavilo posnetek 67-letnega Gerasimova, s katerega je razvidno, kako v poveljniškem štabu drugim ruskim generalom in tudi predstavnikom ruske vojaške obveščevalne službe (GRU) daje navodila, kako naj se odzovejo na nedavne ukrajinske raketne napade na Krimski polotok ter regije Rostov in Kaluga. Sestanek je po navedbah ruskega obrambnega ministrstva potekal včeraj, pri čemer so Gerasimova označili za načelnika generalštaba ruske vojske in poveljnika moskovskih sil, poroča tiskovna agencija Reuters. Gerasimov je oba položaja zasedal že pred Prigožinovim uporom, ministrstvo pa je s tem naznanilo, da v vrhu ruske vojske v zadnjih tednih ni prišlo do pomembnih rošad. Putinovi najpomembnejši osebi v ruski vojski tako ostajata na svojih položajih.

V oči bode tudi dejstvo, da je Gerasimovu na posnetku poročilo o dogajanju predstavil Viktor Afzalov iz ruskih letalsko-vesoljskih sil (VKS), kjer je namestnik generala Sergeja Surovikina, okoli katerega prav tako kroži velik špekulacij in za katerega je znano, da si je bil s Prigožinom razmeroma blizu. Ob tem je zanimivo, da je obrambno ministrstvo zameglilo vse preostale udeleženci sestanka, ne pa tudi Afzalova.