Kasetno strelivo

ZDA naj bi v Ukrajino poslale kontroverzno orožje, ki ga je prepovedalo več kot 120 držav

S.R.
6. 7. 2023, 20.39
Posodobljeno: 6. 7. 2023, 21.58
Deli članek:

Ameriška administracija bo predvidoma v petek naznanila nov paket vojaške pomoči Ukrajini, ki bi lahko vključeval tudi sporno kasetno strelivo.

Profimedia
Odstranjevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev nedaleč od mesta Nikolajev na jugu Ukrajine.

Kasetne bombe, ki vsebujejo na desetine ali celo stotine manjših bomb, tako imenovano kasetno strelivo, so bile prvič uporabljene med drugo svetovno vojno. Največja težava kasetnega streliva je dejstvo, da podobno kot mine še dolgo po vojni predstavlja veliko nevarnost za civilno prebivalstvo, saj se bombe raztrosi po območju, a ob tem ni nujno, da se ob pristanku vse detonirajo. Številne države, vključno s Slovenijo, so leta 2008 v Oslu podpisale mednarodno konvencijo o prepovedi kasetnega streliva, a med podpisniki denimo ni ZDA, Kitajske, Rusije, Izraela, Indije in Pakistana, držav, ki to orožje tudi same izdelujejo. Prav tako konvencije, ki jo je doslej podpisalo 123 držav, ni podpisala Ukrajina.

Po današnjem poročanju tiskovne agencije Reuters, ki se opira na navedbe dveh virov iz administracije Joeja Bidna, naj bi nov paket ameriške vojaške pomoči Ukrajini, ki ga bodo v administraciji javnosti predvidoma predstavili v petek, vključeval tudi kasetno strelivo. Tej potezi ostro nasprotujejo številne skupine za človekove pravice in humanitarne organizacije. Na drugi strani je to tudi eno od orožij, za katero že mesece prosijo ukrajinske oblasti in ki ga že vse od začetka invazije na Ukrajino obsežno uporablja tudi Rusija. Precej redkeje ga je uporabila Ukrajina, saj so bile njihove zaloge kasetnega streliva precej bolj skromne. Nevladna organizacija za zaščito človekovih pravic Human Rights Watch (HRW) Rusijo že dlje časa poziva, naj z uporabo tega orožja preneha. Združene države pa pozivajo, naj kasetnega streliva ne pošiljajo Ukrajini.

Profimedia
Ostanki ruske rakete s kasetnim strelivom.

Po navedbah anonimnih virov, ki sta spregovorila za Reuters, gre za kasetno strelivo, ki ga je mogoče izstreliti iz havbic kalibra 155 milimetrov. Vrednost celotnega paketa vojaške pomoči naj bi presegala 500 milijonov dolarjev (460 milijonov evrov). Vključeval naj bi tudi dodatno strelivo za mobilne raketne sisteme himars ter več pehotnih bojnih vozil bradley in stryker. Uradnika sta sicer poudarila, da je priprava paketa še v zaključni fazi in da še lahko pride do sprememb. Da bo paket vključeval kasetno strelivo, je pozneje poročala tudi tiskovna agencija AP, kjer so navedli, da bo paket vreden približno 800 milijonov dolarjev (735 milijonov evrov).