Doma iz Bruhanje vasi

Slovenci in (ne)posrečena imena krajev: Svinjsko, Pekel in Ritomeče

P.K.
10. 7. 2023, 08.10
Posodobljeno: 10. 7. 2023, 08.34
Deli članek:

V Sloveniji je več kot 6.000 naselij in več kot 10.000 ulic, od katerih se največkrat pojavljajo Cankarjeva, Šolska in Prešernova ulica.

Zajem zaslona
V Velenju imamo Ulico svežih idej.

Na začetku leta je bilo v Sloveniji 6.035 naselij. Približno 80 odstotkov jih ima unikatno ime, druga si deli več naselij, poroča Statistični urad Republike Slovenije (SURS). Imena Brezje, Dolenja vas, Potok in Ravne se pojavljajo sedemkrat, Gradišče in Pristava pa osemkrat.

Ulic imamo v Sloveniji 10.225, največ od tega jih pripada Ljubljani, v kateri jih je 1.500 ulic, kar je kar 15 odstotkov vseh ulic v državi. Najpogostejše ime je Šolska ulica, pojavi se kar 52-krat. Po podatkih SURS ulico s tem imenom najdemo v vsaki statistični regiji, izjema je le notranjsko-kraška. 

Med pogostimi imeni ulic so še Prešernova ulica in Vrtna ulica, ki se po Sloveniji pojavljata 45-krat, Cankarjeva ulica je tudi na seznamu - po državi jo najdemo 44-krat. 

Pa še zanimivost: ali veste, katera slovenska ulica ima največ prebivalcev? To je Celovška cesta v Ljubljani, kjer živi 5.075 ljudi.

Katera so najbolj nenavadna krajevna imena v Sloveniji?

Mednje spadajo Pečica, Polica, Barka Ladja, Suho, Suša, Krvava Peč, Grobišče, Pekel in Blato. Imamo pa tudi Bruhanjo vas, Ritomeče, Ritoznoj, Pedrovo, Preserje in Svinjsko. 

Ena od ulic z najbolj zanimivimi imeni pa je gotovo Ulica svežih idej v Velenju. Gre za ime nove poslovne cone, ki se je prej imenovala Stara vas. Po navedbah tamkajšnje občine se nenavadno ime navezuje tako na dejavnost območja kot tudi na potrebo po novih in kreativnih rešitvah, ki so v podjetništvu ter napredku nekega kraja nujne. 

M24
Med pogostimi imeni ulic so še Prešernova ulica in Vrtna ulica, ki se po Sloveniji pojavljata 45-krat, Cankarjeva ulica je tudi na seznamu - po državi jo najdemo 44-krat.