Značilen ugriz

Preobrat?! Medvedka Gaja naj ne bi bila kriva za smrt tekača Papija

G.G.
9. 5. 2023, 14.59
Posodobljeno: 9. 5. 2023, 15.11
Deli članek:

Izvedenec naj bi dokazal, da je za smrt 26-letnega tekača Andrea Papija odgovoren medved in ne 17-letna slovenska medvedka.

Profimedia
Tako so medvedko Gaja že lani ujeli in uspavali, nato pa izpustili nazaj v naravo.

Lokalne oblasti, od župana, vaščanov, lovcev do predsednika pokrajine so po smrti tekača iz mesteca Caldes pred mesecem in pol ekspresno prst uperile v »problematično« slovensko medvedko Gajo (označeno tudi kot JJ4), saj si je ime uničila že z lanskim napadom na sprehajlca, ki se je sicer končal brez hujših posledic. Lovci so »nabrusili nože« in se podali v lov. Kmalu so jo s pomočjo cevne pasti ujeli v dolini blizu Val di Sole. Sodišče je nato odločilo, da je treba z nadaljnjim ukrepanjem počakat, dokler pristojna okoljska agencija Ispra ne bo pridobila uradnega mnenja o potrebi po njenem odstrelu ali možnosti morebitne premestitve v druge dele Italije. Odstrel bodo lahko izvedli samo, če bo dokazano, da je nevarna. Odločali naj bi 25. maja.

Profimedia
Zagovornik pravic živali zahtevajo odstop Fugattija.

Sredi aprila je italijanski minister za okolje Gilberto Pichetto Fratin po srečanju s predsednikom pokrajine Trentinsko Mauriziom Fugattijem in okoljevarstveniki v Rimu napovedal, da bo za sprejem nekaj medvedov zaprosil slovenske oblasti. Nekaj jih hoče poslati tudi v Nemčijo in na Madžarsko. Vsaj 70 bi jih pobili.

Lokalno društvo za zaščito živali zdaj trdi, da je po opravljeni obdukciji nesrečnega tekača izvedenec ugotovil, da ne gre za ugrize medvedka, ampak da gre sledi kažejo, da je bil na delu samec, medved. Zahtevajo, da medvedko nemudoma izpustijo v naravo, predsednik pokrajine Fugatti, ki je najbolj navijal za odstrel Gaje, pa naj odstopi.