Več za hrvaške delavce

Ne gre za del predvolilne kampanje

A.Z./STA
1. 5. 2023, 17.19
Posodobljeno: 1. 5. 2023, 17.23
Deli članek:

Pri naših južnih sosedih se bodo v začetku prihodnjega leta lotili davčne reforme in bodo predvsem znižali prispevke in zvišali plače delavcem.

Profimedia
Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković.

Kot je napovedal hrvaški premier Andrej Plenković bodo te reforme še najbolj poskrbele za dvig plač tistim z najnižjimi dohodki, a na splošno bodo več dobili prav vsi.

»Za nas kot vlado je najpomembnejše, da skušamo najti model in mehanizem za dvig neto plač za vse, še posebej za tiste z najnižjimi dohodki. Zato bo smer našega delovanja nadaljnja razbremenitev, mislim tako na davke kot prispevke,« je v okviru proslave ob 28. obletnici vojaško-policijske operacije Blisk v Okućanih dejal Plenković.

Izpostavil je tudi gospodarske kazalce države. »Lani smo imeli 6,3-odstotno rast, predlani 13,4-odstotno, za letos smo napovedi zvišali na 2,2 odstotka,« je dejal.

Omenil je še več kot 1,6 milijona zaposlenih ter stopnjo brezposelnosti pod sedmimi odstotki. Bonitetna ocena pri vseh treh svetovnih agencijah je stabilna, s tem da je Hrvaška edina država, ki so ji vse tri agencije od začetka ruske agresije na Ukrajino bonitetno oceno izboljšale, dve od treh celo za dve stopnji, je spomnil.

Dodal je še, da ima Hrvaška v tem desetletju na voljo ogromnih 25 milijard evrov nepovratnih sredstev v okviru sedemletnega proračunskega okvira unije ter prek sklada za okrevanje.