Avstrija in Slovenija

Telefoniranje med vožnjo bo v Avstriji dražje

A.Z./STA
1. 5. 2023, 15.41
Posodobljeno: 1. 5. 2023, 15.44
Deli članek:

V Avstriji so zvišali kazni za telefoniranje med vožnjo. Namesto 50 bodo prekrškarji zdaj morali plačati 100 evrov. Kar je še vedno manj kot pri nas.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Lani so Avstrijci tako ujeli kar 130.000 voznikov, ki so uporabljali mobilni telefon med vožnjo. Zato je zdaj sledilo omenjeno povečanje kazni, da bi voznike odvrnili od tega nevarnega početja. Če pa voznik med nedovoljeno uporabo mobilnega telefona še prekorači hitrost, bo moral v žep seči še globlje. Tudi tukaj so namreč podvojili dosedanjo kazen, z 72 na 140 evrov.

V Avstriji so podražili še nekatere druge prekrške, na primer neuporabo varnostnega pasu (s 35 na 50 evrov), enako draga pa je zdaj tudi vožnja z motorjem oziroma mopedom brez varnostne čelade.

Slovenci smo med dražjimi

Znesek globe za uporabo mobilnega telefona pa je v prenekateri evropski državi še dražje. Na Poljskem znaša denimo globa najmanj 100 evrov in v Romuniji 115 evrov, visoka je tudi tudi v Italiji (165 evrov) in Španiji (200 evrov). Med »vodilnimi« na tem področju pa smo v Sloveniji, kjer po zadnji podražitvi glob avgusta 2021 globa znaša 250 evrov in tri kazenske točke.

Kako problematična je nedovoljena uporaba mobilnega telefona, pove tudi podatek, da so slovenski policisti med enotedensko nacionalno preventivno akcijo januarja letos ugotovili 1415 kršitev, vsega 46 voznikov pa jo je odneslo z opozorilom.

Na policiji še opozarjajo, da je mobilni telefon nevaren tudi v rokah kolesarjev, voznikov e-skirojev in pešcev. Pravočasnost in ustreznost reakcij pešcev je lahko ob uporabi mobilnih telefonov in pregledovanju družbenih omrežij zmanjšana tudi do 60 odstotkov.

Pixabay
Mobilni telefon med vožnjo je smrtno nevaren.