Nevarnost za letala

FOTO: Izbruhnil vulkan Šiveluč, Kamčatka prekrita s pepelom

M. T. V./STA
11. 4. 2023, 14.01
Posodobljeno: 11. 4. 2023, 14.10
Deli članek:

Vulkan Šiveluč je danes izbruhnil in s pepelom prekril obsežno območje polotoka Kamčatka na ruskem Daljnem vzhodu, kar lahko ogrozi letalski promet na območju in ohromi več vasi. Vulkanologi so objavili rdeče opozorilo za letala, ruske letalske oblasti pa so pozvale posadke k spremljanju meteoroloških podatkov.

Profimedia
Del Kamčatke je prekrit s pepelom.

Skupina za odzivanje na vulkanske izbruhe na Kamčatki (KVERT) je sporočila, da se je oblak pepela, visok 15 do 20 kilometrov, premaknil več sto kilometrov severno in jugozahodno od Šiveluča, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Opozorili so, da lahko kadarkoli pride do izbruhov pepela, visokih do 15 kilometrov, kar lahko vpliva na letala na mednarodnih linijah in na nizko leteča letala. Ruska agencija za zračni promet Rosaviacija pa je sporočila, da so posadke letal pozvali, naj zagotovijo varnost svojih letov. Dodale so, da so regionalne ekipe za upravljanje zračnega prometa pripravljene pomagati posadkam pri izbiri alternativnih varnih poti. Ker evropske in ameriške letalske družbe trnutno ne smejo leteli čez Rusijo, jih ta vulkanskega pepel ne bo tako prizadel, so povedali pri evropski agneciji za letalsko varnost. Lahko pa bi pepel zaneslo vse do Japonske in Alaske.

Guverner Kamčatke Vladimir Solodov je povedal, da je pepel prizadel tri vasi, prebivalce teh odročnih krajev pa je pozval, naj ostanejo doma. Sporočil je še, da so šole zaprte.

Šiveluč je eden največjih ognjenikov na Kamčatki, ki je sicer zelo redko poseljena. Po ocenah v radiju sto kilometrov od vulkana živi manj kot 12.000 ljudi. Polotok Kamčatka, ki meri 1200 kilometrov v dolžino in 450 kilometrov v širino, ima okoli 160 vulkanov, od katerih jih je približno 30 aktivnih. S polotoka so v nedeljo poročali o izbruhu vulkana Bezimjani, ko je prv tako bruhal pepel.