Z jamstvom države

Ponujajo kredite za kreditno nesposobne "mlade"

R.T.
11. 4. 2023, 13.21
Posodobljeno: 11. 4. 2023, 14.19
Deli članek:

Tudi pri NLB lahko mladi pridejo do ugodnejšega stanovanjskega kredita z jamstvom države.

Profimedia
Fotografija je simbolična

V času, ko so obrestne mere skrajno neugodno, pridejo prav ugodnejši krediti. Banka NLB je na razpisu SID banke pridobila jamstveno shemo za sklepanje kreditov po zakonu o stanovanjski jamstveni shemi za mlade v višini 50 milijonov evrov. Gre za kredite, ki so ugodnejši od redne ponudbe. Mladi kreditojemalci jih lahko sklenejo najkasneje do 31. januarja 2024 oziroma do porabe kvote.

Na drugo povabilo bankam k oddaji ponudb za dodelitev jamstvene kvote za stanovanjsko jamstveno shemo, ki ga je po zakonu o stanovanjski jamstveni shemi za mlade izvedla SID banka, so se odzvale še BKS in Delavska hranilnica in NLB. Na njem so razdelili 70 milijonov državne jamstvene kvote. Banka BKS je oddala ponudbo v višini 15 milijonov evrov, Delavska hranilnica v višini pet milijonov evrov in NLB v višini 50 milijonov evrov. Po razdelitvi jamstvene kvote bankam, zainteresirani kreditojemalci lahko pri bankah, ki so sodelovale v jamstveni shemi, povprašajo za najem posojila za financiranje nepremičnine z jamstvom države, izhaja s spletne strani SID banke, ki za državo opravlja posle, povezane s tem zakonom.

Kdo je upravičen do teh kreditov? Mladi kreditojemalci z znižano kreditno sposobnostjo, ki po sklepu Banke Slovenije niso kreditno sposobni. Pogoj je, da so slovenski državljani in da v letu izdaje jamstva ne bodo starejši od 38 let. Torej, 38 let stari so še »mladi« kreditojemalci, 39 let pa so prestrai. Poleg tega je ta kredit namenjen prvemu nakupu nepremičnine, gradnji, prenovi, dograditvi, rekonstrukciji ali pa spremembi namembnosti stanovanja. Najvišji znesek kredita znaša 200.000 evrov, doba odplačevanja je do 30 let, pri NLB pa ga lahko mladi sklenejo tako po fiksni kot tudi po variabilni obrestni meri.

Zakon, ki je začel veljati v začetku maja lani, določa da bo država mladim slovenskim državljanom s stalnim prebivališčem v Sloveniji ob prvem reševanju stanovanjskega vprašanja dala jamstvo za najem bančnega posojila do 200.000 evrov in z ročnostjo do 30 let. Pogoje, merila in postopke podrobneje določa 30. maja sprejeta uredba. Ponudbe so na prvo, lansko povabilo oddale banka BKS v višini 15 milijonov evrov, Nova KBM in Delavska hranilnica v višini po pet milijonov evrov ter SKB banka v višini tri milijone evrov, izhaja s spletne strani SID banke, ki v imenu in za račun države opravlja vse posle, povezane s tem zakonom.