Dunaj

Bodo potniki kaznovani, če bodo nosili maske?

R.T.
9. 3. 2023, 20.17
Posodobljeno: 9. 3. 2023, 20.20
Deli članek:

Dunajski župan Michael Ludwig je bil pristaš strogih koronskih ukrepov. Šele 1. marca so v avstrijski prestolnici odpravili obvezno zakrivanje nosa in ust v javnem prometu.

Profimedia
Na Dunaju je najdlje v Evropi veljala obveznost nošenja mask v javnem prometu.

Ko so v drugih evropskih državah že pozabljali na zoprnosti nošenja mask v zaprtih prostorih, so v dunajskih pisarnah uradno še vedno imeli zakrivanja obraza z maskami tipa FF2 za obvezo. Najdlje so zdržale v javnem prometu, do 1. marca. Kdor ni nosil maske, ga je lahko doletela globa.

Z začetkom marca se je iztekel rok tej uredbi, ponovno pa je stopil v veljavo začasno zamrznjen zakon, ki ga je avstrijski parlament sprejel oktobra 2017. Po tem zakonu je prepovedano nositi oblačila, ki zakrivajo obraz. Kdor bo nosil burko ali zaščitno kirurško masko, se ga lahko kaznuje s 150 evri, so določili takratni avstrijski desno-sredinski oblastniki, ki so imeli v mislih konservativne pripadnike islama, niti sanjalo pa se jim ni o drugačnem vsiljivcu – koronavirusu. Obljubljali so, da bodo strogi, izjeme bodo dopuščali le, če oseba predloži zdravstveno potrdilo.

Kaj pa zdaj? Pri dunajskem podjetju za javni prevoz Wiener Linien pravijo, da nimajo pooblastil za izdajanje glob. Za brezplačnik Heute so zagotovili, da lahko potniki mirne duše nosijo kirurške maske ali maske tipa FFP2.