Višje plače

Dogovorili so se, stavke šolnikov ne bo

G.G./STA
9. 3. 2023, 18.02
Posodobljeno: 9. 3. 2023, 18.07
Deli članek:

Glavni stavkovni odbor šolskega sindikata Sviz je danes potrdil v sredo parafiran stavkovni sporazum. Splošna stavka je s tem zamrznjena.

STA
Branimir Štrukelj

Po besedah glavnega tajnika sindikata Branimirja Štruklja sporazum predvideva izboljšanje vrednotenja pedagoškega dela, pa tudi dela administrativnega, tehničnega in računovodskega osebja.

V skladu z doseženim sporazumom bo najnižji plačni razred učitelja začetnika štiri plačne razrede višji, kot je sedaj. "Gre za premik štirih plačnih razredov oz. 16 odstotkov, ki naj bi pomenil tudi razporejanje vseh drugih v tem deležu," je dejal Štrukelj in dodal, da to velja tako za vsa strokovna delovna mesta, kot tudi delovna mesta v plačni skupini J.

Prav tako je povišanje za štiri plačne razrede dogovorjeno tudi za visokošolske učitelje. Na enak način pa bo ovrednoteno tudi delo raziskovalk in raziskovalcev z doktorati znanosti, ki delajo v slovenskih javnih inštitutih, je še pojasnil.

Po njegovih besedah so dobili zagotovilo, da z realizacijo ne bodo čakali dlje kot do 1. januarja prihodnje leto.

Sicer pa so se po Štrukljevih besedah dogovorili tudi o nekaterih drugih vprašanjih. Pri tem je med drugim izpostavil dodatna sredstva, ki jih pridobivajo šole zato, da bodo lahko ustrezno nagradile tiste, ki nadomeščajo odsotne delavce.