Večmesečno čakanje

V celjski bolnišnici pojasnjujejo, zakaj je prišlo do zamud pri radioloških izvidih

J.P./STA
9. 3. 2023, 17.30
Posodobljeno: 9. 3. 2023, 17.40
Deli članek:

V bolnišnici Celje pojasnjujejo, da njihovi radiologi svoje delo ves čas opravljajo v skladu z normativi in obveznostmi iz pogodb o zaposlitvi. Zaradi sprememb pravnih podlag za dodatno delo zunaj rednega delovnega časa pa je konec lanskega leta prihajalo do krajših zamud pri pripravi in branju izvidov.

Bobo
Splošna bolnišnica Celje

Spletni portal Necenzurirano je namreč v sredo poročal, da naj bi nekateri pacienti na izvide morali čakati več mesecev dlje, ker radiologi niso želeli opravljati dodatnega dela, s tem pa da so posredno vršili pritisk na vodstvo bolnišnice, da z njimi sklene nove podjemne pogodbe.

Sprožili ustrezne postopke

V celjski bolnišnici so za STA pojasnili, da radiologi, zaposleni na radiološkem oddelku, svoje delo ves čas opravljajo v skladu z normativi, določenimi in postavljenimi v letu 2019 in skladno z obveznostmi, določenimi v njihovih pogodbah o zaposlitvi. Tako je bilo tudi v mesecu decembru 2022.

Ob tem so pojasnili, da je imela bolnišnica od avgusta 2019 v sklepu takratnega ministra za zdravje Aleša Šabedra podlago za izvajanje specialistične zunajbolnišnične zdravstvene dejavnosti na področju radiologije kot posebnega programa na ravni zavoda. To so v praksi realizirali prek sklepanja podjemnih pogodb z lastnimi zaposlenimi.

S koncem avgusta 2022 pa je celjskim radiologom potekla veljavnost podjemnih pogodb, sklenjenih z bolnišnico. Ministrstvo pa je šele konec novembra 2022 izdalo nov sklep o posebnih programih, decembra pa tudi pojasnilo, kar je za pomenilo zeleno luč za sklenitev novih podjemnih pogodb z lastnimi zaposlenimi.

"Glede na to, da je delo po podjemnih pogodbah namenjeno izključno skrajševanju čakalnih vrst, je v mesecu decembru 2022 prihajalo do krajših zamud pri pripravi in branju izvidov, kar pa je bilo sanirano na način, da so bile z zaposlenimi zdravniki radiologi sklenjene nove podjemne pogodbe, izključno z namenom varstva pravic pacientov in skrajševanja čakalnih dob. Od začetka meseca januarja 2023 dalje morebitnih zaostankov ni več zaznati," so za STA pojasnili v bolnišnici.

Sicer pa je v začetku septembra zdaj že nekdanje vodstvo bolnišnice odredilo analizo dela radiologov v rednem delovnem času, povečanega obsega dela, dela po podjemnih pogodbah in realizaciji njihovih ur dela. Po izdanem poročilu je novo vodstvo bolnišnice, ki je mandat nastopilo 7. novembra lani, nemudoma sprožilo ustrezne postopke.

Radiologe, pri katerih so ugotovili kršitve pogodbe o zaposlitvi, so konec novembra 2022 pisno opozorilo na izpolnjevanje obveznosti in možnost odpovedi, če bodo ponovno kršili pogodbene in druge obveznosti iz delovnega razmerja v enem letu od prejema pisnega opozorila. Radiologi so se ob tem s sporazumom, podpisanim z bolnišnico, v istem časovnem obdobju zavezali k vračilu preveč izplačanega plačila po podjemni pogodbi.

Novo vodstvo bolnišnice vse od nastopa mandata budno spremlja pravilnost poslovanja bolnišnice, kot tudi delo in doseganje normativov s strani zdravnikov radiologov, zlasti z vidika varstva pravic pacientov. "Ob tem strogo nadzira ločevanje izpolnjevanja obveznosti po pogodbah o zaposlitvi in po podjemnih pogodbah in s tem zagotavlja, da je delo po podjemnih pogodbah namenjeno izključno skrajševanju čakalnih vrst," so poudarili.

Ker so bili v javnosti sproženi dvomi o organizaciji dela zdravnikov izven rednega delovnega časa in njihovih obveznosti, je z zadevo že seznanjen odbor za pravno-etična vprašanja Zdravniške zbornice Slovenije, so navedli za STA.