Nazadnje 27. junija lani

Logar že pol leta ni razpravljal in glasuje redkeje kot Janša

Igor Kršinar
9. 3. 2023, 18.55
Deli članek:

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je v intervjuju za Reporter očitala trenutno najbolj popularnemu slovenskemu politiku, poslancu SDS Anžetu Logarju, da je med manj aktivnimi poslanci. Kaj so o njegovem delu ugotovili v Parlametru, ki ga ureja institut Danes je nov dan?

Primož Lavre
Anže Logar in Janez Janša sta v predsedniški kampanji tako staknila glavi - mar Logar kopira Janšo tudi pri zanemarjanju dela v DZ?

»Gospod Anže Logar – vsaj na plenarnih sejah, ki jih vodim – izjemno malo razpravlja. Sploh ne vem, kdaj je nazadnje razpravljal oziroma kdaj je imel v imenu poslanske skupine kakšno stališče. Vem, da ga je imel, ko je bila prvič izvoljena vlada, ne vem pa, ali se je potem še kdaj oglašal. Tako da ne bolj med neaktivnimi poslanci,« je povedala predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v intervjuju za Reporter. Dodala je še, da bi bilo prav, če bi vsi izvoljeni predstavniki ljudstva aktivni pri vsebinah, ki jih tudi kot strokovnjaki dobro obvladajo: »Gospod Logar bi kot nekdanji zunanji minister lahko veliko doprinesel v razpravah, ki se tičejo zunanjepolitičnih področij.«

Molči že od junija lani

Kot so zabeležili v Parlametru, je Logar nazadnje razpravljal na izredni seji državnega zbora 27. junija lani, ko se je oglasil v zvezi z novelo zakona o davčnem postopku in novelo zakona o davku na dodano vrednost, ki ju je v parlamentarno proceduro vložila SDS. Pred tem je razpravljal še na sejah 22. junija lani (o kadrovskih menjavah v SDH), 25. maja (ko so poslanci glasovali o mandatarju Robertu Golobu) in 18. maja (v zvezi z novelo zakona o vladi).

Tudi na odboru za zunanjo politiko je nazadnje razpravljal 30. maja lani. Dal je le eno poslansko pobudo, pa še to 25. julija lani, in sicer v zvezi z oblikovanjem skupnega meddržavnega mehanizma za obnovo območij, ki jih je prizadel požar. Prav tako je med poslanci z najmanjšim številom izgovorjenih besed, in sicer jih ima 5431. Povprečje je 41.641 besed, največ jih je izgovoril poslanec Levice Miha Kordiš (180.375), najmanj pa poslanec Svobode Dejan Zavec (72). Je pa Logar zmagovalec pri neujemanju s poslansko skupino, kjer ima 49 odstotkov.

Na glasovanjih na sejah je bil navzoč 55 odstotkov, povprečje je 87 odstotkov, manj kot Logar so na tipke pritiskali njegova kolegica iz SDS Anja Bah Žibert (54 odstotkov), poslanec madžarske narodnosti Ferenc Horvat (52 odstotkov) in vodja poslanske skupine NSI Janez Cigler Kralj (52 odstotkov). Celo prvak SDS Janez Janša je večkrat navzoč (63 odstotkov). Logar je največkrat manjkal oktobra, ko je bil vrhunec volilne kampanje za predsednika republike (takrat je bil navzoč le 17-odstotno), največkrat pa je bil v dvorani januarja letos (98-odstotno).

STA
Logar se je nazadnje oglasil v zvezi z novelo zakona o davčnem postopku in novelo zakona o davku na dodano vrednost.