Poceni topovska hrana

Ruska sodišča "kurje tatove" po hitrem postopku pošiljajo v ukrajinsko klavnico

J.V.
7. 3. 2023, 17.05
Posodobljeno: 7. 3. 2023, 17.14
Deli članek:

V enem primeru je bil moški obsojen na 80 ur družbeno koristnega dela, ker je udaril svoje dekle. Deset dni pozneje so ga poslali na fronto.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Ruska sodišča moškim, obsojenim za milejša kazniva dejanja, odlagajo izvršitev kazni, če se strinjajo, da odidejo v boj v Ukrajino. "To je še en znak 'kriptomobilizacije', da bi nadomestili ogromne izgube Rusije v vojni," poroča neodvisna ruska medijska hiša Verstoka.

Ruski zakon o kazenskem postopku dovoljuje sodnikom, da v izjemnih okoliščinah odložijo izvršitev kazni. In ruski sodniki ta manever v času "posebne vojaške operacije" čedalje bolj zlorabljajo za pošiljanje "kurjih tatov" na bojišča v Ukrajino.

Gre za storilce različnih "milejših" kaznivih dejanj, veliko med njimi je pogojno obsojenih ali na družbeno koristna dela. V enem primeru je bil moški obsojen na 80 ur dela v korist družbe, ker je udaril svoje dekle. Deset dni pozneje so ga poslali na fronto.

V nekaterih primerih so bili moški že mobilizirani in poslani na fronto, še preden je sodnik izdal sodbo, da jim to dovoli, še piše Verstoka.