Spremeniti sistem nabave

Golob prepričan, da zdrava hrana v šolstvu ni nujno dražja

G.G.
7. 3. 2023, 16.40
Posodobljeno: 7. 3. 2023, 16.43
Deli članek:

»Danes smo imeli na sporedu izjemno pomembno tematiko. To je zdrava prehrana v šolskih institucijah,« so bile uvodne besede premierja Roberta Goloba po seji strateškega sveta za prehrano.

Bobo
Premier Robert Golob, ob njem pa vodja sveta Nataša Fidler Mis, sicer doktorica živilske tehnologije, ki dela na oddelku za nutricionistiko Pediatrične klinike.

»Na tej točki gradimo zdravje naroda,« je nadaljeval Golob in dodal, da so danes sprejeli sklep, da se imenuje posebna recenzijska skupina, ki bo pripravila pregled smernic o prehrani v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, katerimi bo seznanila strateški svet. Dokument bo predstavljen 15. aprila, sledila bo javna razprava, Smernice naj bi bile potrjene junija, z začetkom novega šolskega leta pa naj bi stopile v veljavo.

Strateški svet se je danes seznanil tudi s primeri dobrih praks. Ena od teh je recimo ekovrtnarjenje, ki poteka že na 400 šolah, trenutno prostovoljno, je povedala predsednica strateškega sveta Nataša Fidler Mis, ki si želi, da bi tovrstne primere dolgoročno sistemsko uredili, to pomeni, da bi zagotovili tudi delovna mesta. Kot drug primer je izpostavila reševanje pomanjkanja kadra, zlasti pereč je manko kuharjev. Z vzpostavitvijo centralnega sistema, nekakšne centralne kuhinje, ki bi skrbela za kakovostno in zdravo hrano na regionalnem nivoju. Pa ni tako, da je zdrava hrana dražja, zaradi česar je šole po trenutnem modelu ne morejo zagotoviti. Na tem mestu se je vmešal Golob in dodal, da je treba spremeniti trenutni sistem, v katerem vsak šola nabavlja sama. »Če bomo šli v združevanje, v sistem regionalizacije, lahko dosežemo vse cilje,« je optimističen premier. Torej, da zdrava hrana ne bo hrana ne bo dražja in bo dostopna za vse, omogočena pa bo tudi izbira na