Bahmut

Prigožin v strahu? "Putin se je odločil žrtvovati svojo elitno enoto"

E. J.
7. 3. 2023, 14.30
Posodobljeno: 7. 3. 2023, 14.42
Deli članek:

Zakaj si Rusi tako želijo osvojiti Bahmut in ali je Putin zanj res pripravljen žrtvovati enoto Jevgenija Prigožina?

Profimedia
Putinov prijatelj Jevgenij Prigožin (na sliki) se je zbal, da bi ga Putin vendarle žrtvoval v srditi bitki za Bahmut.

Divja bitka za Bahmut traja že mesece, ocenjujejo pa, da sta tako ukrajinska kot ruska stran utrpeli velike izgube. V središču prizadevanj Moskve, da zavzame mesto, je skupina plačancev Wagner, analitiki na Inštitutu za vojne študije (ISW) pa pravijo, da je paravojaška organizacija zdaj poslala svoje "elitne člane", da bi vendarle izsilila preboj. Vendar pa ISW pravi, da bi hudi boji tam lahko "resno oslabili najboljše sile skupine Wagner, Rusijo pa prikrajšali za nekaj njenih najučinkovitejših in najtežje nadomestljivih udarnih enot." Pravijo, da bi bitka lahko ponovno dosegla vrhunec, "kar bi prisililo rusko vojsko, da izbira med opustitvijo prizadevanj ali 'vbrizgavanjem' več kakovostnih vojakov v bitko."

ISW še piše, da se prvi mož skupine Wagner Jevgenij Prigožin "domnevno boji, da Putin žrtvuje svoje elitne sile." Pišejo še, da je Prigožin v zadnjih dveh dneh podal vrsto izjav, ki nakazujejo, da se boji, da rusko obrambno ministrstvo (MoD) izpostavlja njegove sile uničenju v bitki za Bahmut. Prigožinovi nedavni pozivi kažejo, da "vidi svoje elitne sile v resni nevarnosti".

Šojgu pojasnil, zakaj si Rusija želi majhno mestece Bahmut

V zvezi Nato trdijo, da so Rusi v Bahmutu izgubili petkrat več ljudi kot Ukrajinci, poroča CNN. Ruski obrambni minister Sergej Šojgu pa je dejal, da bo zavzetje Bahmuta v vzhodni Ukrajini ruskim silam omogočilo nove ofenzivne operacije. Ruske sile se že mesece ogorčeno borijo za majhno mesto, katerega zavzetje bo njihov prvi večji napredek od lanskega poletja. Šojgu je še dejal, da Zahod povečuje dobavo orožja Ukrajini, a tudi poudaril, da to ne bo spremenilo poteka dogodkov na fronti. "Osvoboditev Artemovska se nadaljuje," je dejal Šojgu v televizijskem govoru in uporabil staro sovjetsko ime za Bahmut. "Mesto je pomembno središče za obrambo ukrajinskih čet v Donbasu. Prevzem nadzora nad njim bo omogočil nadaljnje ofenzivne akcije globoko v ukrajinske obrambne črte," je dejal Šojgu.

Profimedia
Jevgenij Prigožin, vodja paravojaške skupine Wagner.
Jevgenij Prigožin, vodja paravojaške skupine Wagner, je v petek dejal, da so njegove sile "praktično obkolile" Bahmut, čeprav danes poroča o velikih izgubah. Ukrajinski generali so obljubili, da bodo še naprej branili mesto, je v ponedeljek zvečer dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.