Provakcija?

Ukrajinska sabotaža na ruskem ozemlju?

G.G./STA
2. 3. 2023, 13.15
Posodobljeno: 2. 3. 2023, 15.49
Deli članek:

Ruske oblasti trdijo, da je oborožena ukrajinska skupina vstopila na rusko ozemlje in začela streljati.

Profimedia
Fotografija je simbolična

"Izvidniška in sabotažna skupina je iz Ukrajine prodrla v vas Ljubečane v Klimovskem okraju," je sporočil guverner ruske regije Brjansk Aleksander Bogomaz in dodal, da so člani domnevne sabotažne skupine streljali na vozeči avtomobil, pri čemer so eno osebo ubili, desetletnika pa ranili. "Ruske oborožene sile izvajajo vse potrebne ukrepe za odstranitev sabotažne skupine," je zagotovil guverner. Kot je dejal, so otroka odpeljali v bolnišnico, kjer mu nudijo vso potrebno pomoč.

"Govorimo o terorističnem napadu," je v odzivu na domneven napad novinarjem povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in dodal, da ruskega predsednika Vladimirja Putina nenehno obveščajo o razmerah. V odzivu na napad je Putin Ukrajino obtožil terorizma in vodstvo Kijeva ponovno označil za neonaciste. "Ti skušajo Rusiji na silo odvzeti zgodovinsko identiteto in jezik. Vendar ponavljam: ne bo jim uspelo," je dejal.

Ruska varnostno-obveščevalna služba FSB je kasneje sporočila, da so razmere v regiji Brjansk že pod njihovim nadzorom. "Med preiskavo smo našli ogromno količino eksplozivov, zato trenutno poteka razminiranje," so še dodali.

Za Ukrajince je to ruska provokacija

V Kijevu so medtem ruske navedbe o napadu sabotažne skupine zavrnili kot "namerno provokacijo". "Zgodba o sabotažni skupini v Rusiji je klasična namerna provokacija. Rusija želi prestrašiti svoje ljudi, da bi upravičila napad na drugo državo in vse večjo revščino po letu vojne," je na Twitterju zapisal svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak.

Kmalu po napadu je na Twitterju zaokrožil videoposnetek domnevnih članov nacionalistične skupine Ruski prostovoljni korpus, ki so prevzeli odgovornost za napade. Številni ruski nacionalisti sicer podpirajo rusko invazijo, peščica pa se jih bori tudi na strani Kijeva. Za zdaj sicer še ni jasno, ali je bil strelski napad v Brjansku usklajen z ukrajinsko vojsko.

Klimovski okraj v regiji Brjansk se sicer nahaja na tromeji med Rusijo, Ukrajino in Belorusijo. Tokratni domnevni incident s sabotažno skupino je zadnji v nizu domnevnih ukrajinskih napadov na ozemlju Rusije. Iz Moskve so namreč v torek sporočili, da so ponoči sestrelili dve ukrajinski brezpilotni letali, ki sta ciljali na civilno infrastrukturo na jugu Rusije. O domnevnih napadih z droni so poročali tudi iz drugih delov Rusije.