Svetovno prvenstvo

Tudi tuji novinarji v Planici se čudijo pomanjkanju navijačev

M. T. V./STA
2. 3. 2023, 12.20
Posodobljeno: 2. 3. 2023, 14.41
Deli članek:

Svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju je v Planico privabilo veliko število novinarjev, skupaj jih je akreditiranih okoli 2000, približno tri četrt od teh je iz tujine.

Mediaspeed
Na SP v Planici je zelo očitno pomanjkanje navijačev.

Tuji novinarji v novinarskem središču v Planici sicer hitro pohvalijo organizacijo dogodka. Po besedah štirih sogovornikov, s katerimi se je pogovarjala STA, so pogoji za novinarje odlični, prevozi dobro organizirani, tekmovanja pa potekajo brezhibno. A ne morejo mimo dejstva, da so prostori, kjer bi se sicer morali gnesti navijači, precej prazni.

O tem je bilo od začetka veliko govora v Sloveniji, sogovorniki pa pritrjujejo, da je to tema tudi drugod. "To je pomembna tema tudi na Norveškem. Televizijski gledalci vidijo, da so tribune na pol prazne, zato o pomanjkanju gledalcev redno pišem," pravi izkušeni novinar norveške tiskovne agencije NTB Espen Hartvig, ki ima za sabo že trideset let izkušenj pokrivanja največjih športnih dogodkov na svetu, tudi olimpijskih iger. Dogajanje v Planici pa primerja s SP v nordijskem smučanju v Seefeldu leta 2019, ki je bilo še zadnje prvenstvo pred izbruhom novega koronavirusa.

Norvežanov malo zaradi visokih cen tako na Norveškem kot v Sloveniji

Število obiskovalcev v Sloveniji iz dežele vikingov, ki sicer velja za najuspešnejšo v nordijskem smučanju, je ocenil na okoli tisoč. "Število norveških navijačev tu je precej pod pričakovanji. V primerjavi s Seefeldom bi rekel, da jih je približno 75 odstotkov manj." Vzroka sta po njegovem dva: glavni je učinek naraščajočih cen na Norveškem, ki je oklestil razpoložljiv dohodek Norvežanov, delno pa je vplivalo tudi preračunavanje s cenami nastanitev ter vstopnic v Sloveniji. "Čeprav smo precej bogata država, veliko ljudi čuti učinke naraščajočih življenjskih stroškov, zato so se v času trenutnih šolskih počitnic morali odločati preudarno," je dejal. Pravi, da je od več Norvežanov slišal, da so imeli težave pri pridobivanju ponudb z zagotovljeno ceno bivanja v Kranjski Gori. "Tudi sam sem moral klicati številne ponudnike nastanitev. Na koncu sem našel lep apartma v Kranjski Gori, a pred tem mi vsaj 25 ponudnikov ni želelo ponuditi cene," je dejal.

Tudi vstopnice so po njegovem predrage. "Glede na cene, s katerimi sem seznanjen, so karte tu sto odstotkov dražje, kot so bile v Seefeldu. Če upoštevamo čas, ki je minil od takrat, in splošno rast cen, bi rekel, da so cene vstopnic realno za 40 do 50 odstotkov višje kot v Seefeldu. Po svoje se mi zdi škoda, saj vse tu sicer poteka izvrstno, organizatorji so opravili odlično delo. To je pač življenje," je dodal Hartvig.

Finski novinar prenočuje v Avstriji

Podobno meni tudi novinar finske tiskovne agencije Petteri Ikonen, ki ga je majhno število navijačev presenetilo. "Pričakovali smo več ljudi. O tem sem pisal, govoril sem tudi s predstavniki finske ekipe skakalcev. Rekli so mi, da se jim zdi, da je to zaradi predragih vstopnic. Morda je tudi težava z dostopnostjo. Težko je reči, ker to sicer ni težava, kadar tu poteka finale svetovnega pokala."

"To je po svoje žalostno, saj vse na prvenstvu poteka odlično," je dodal Ikonen, ki se v Planico vozi iz hotela v Arnoldsteinu na avstrijskem Koroškem.

Morda večja gneča na finalu

Tudi število poljskih navijačev je po besedah poročevalca poljske tiskovne agencije PAP Grzegorza Momota precej manjše od pričakovanj. "Tu jih je okoli sto, ko bi jih pričakovali tudi nekaj tisoč," je dejal. Tudi on kot glavni razlog navaja skrb glede gospodarske situacije med ljudmi, a je ob tem pripomnil, da v Planici pričakuje veliko več poljskih navijačev konec meseca za finale svetovnega pokala. "Poljski navijači radi prihajajo v Planico za polete, tudi letos bodo, saj so poljski skakalci v dobri formi," je napovedal Momot.

O pomanjkanju obiskovalcev  med drugim poroča tudi Eurosport, za katerega je nekdanji nemški smučar Peter Schlickenrieder dejal: "Mislim, da so organizatorji pretiravali s cenami vstopnic. Predrage so. Upam, da bo na svetovnem prevenstvu v Trondheimu na Norveškem leta 2025 drugače." Tudi legenda norveške kombinacije Hermann Weinbuch je dejal, da pogreša pravo navijaško atmosfero: "Škoda, da je v Planici tako malo navijačev. Vesel bi bil bolj napetega ozračja, polnega pričakovanja."