Dvotirna proga

Je kretničnar pozabil pritisniti na gumb in je povzročil veliko tragedijo?

G.G.
1. 3. 2023, 10.27
Posodobljeno: 1. 3. 2023, 14.36
Deli članek:

Najhujša železniška nesreča v Grčiji je najverjetneje posledica človeške napake.

Profimedia
Če bi vlaka trčila v bližnjem predoru, bi bila katastrofa še večja.

Nekaj pred polnočjo je bil potniški vlak s približno 350 potniki na poti iz Aten proti Solunu, tovorni pa v nasprotni smeri. Rutinsko bi morala peljati drug mimo drugega, vsak po svojem tiru s hitrostjo okoli 150 kilometrov na uro. Ampak nista. Pripeljala sta po istem tiru in silovito čelno trčila. Več vagonov je iztirilo, umrlo je najmanj 36 ljudi, več kot 60 je poškodovanih.

Prva poteze so bile usmerjene v reševanje in nudenje pomoči poškodovanim. Vzporedno pa teče preiskava, ki bo pokazala, kaj je pripeljalo do nesreče.

Grška državna radiotelevizija ERT je poročala, da so policisti prijeli 59-letnega načelnika postaje, odgovornega za progo. Domnevajo, da je "kretničar", ki bi moral poskrbeti, da se vlaka ne bi srečala na istem tiru dvotirne proge, pozabil pritisniti na gumb. Strojevodji tako nista mogli pričakovati, da bo jim bo nasproti pripeljal vlak.

Postajni načelnik, ki je odgovoren za signalizacijo, zanika, da bi karkoli naredil narobe in za nesrečo krivi morebitno tehnično napako. Po poročanju grških medijev elektronski nadzorni sistem na dvotirni progi, ki je bila sicer nedavno obnovljena, ni deloval, in sicer so bile težave z njim že dlje časa, zato so bili za pravilno usmerjanje vlakov odgovorni posamezni postajni načelniki.