FOTO in VIDEO

Huda nesreča vlakov: "Celotna Evropa žaluje z vami"

P.K./STA
1. 3. 2023, 06.47
Posodobljeno: 1. 3. 2023, 12.23
Deli članek:

V trčenju potniškega in tovornega vlaka blizu mesta Larisa na severu Grčije je po zadnjih podatkih umrlo že 36 ljudi, več kot 66 jih je po podatkih oblasti utrpelo poškodbe, od tega šest hujše narave in so v kritičnem stanju.

Profimedia
Reševalci in preiskovalci na kraju grozljivega trčenja vlakov.

Uradni vzrok trčenja še ni znan, po poročanju grških medijev pa gre za najhujšo železniško nesrečo v državi doslej. V Grčiji so razglasili tridnevno žalovanje.

Po nesreči so aretirali železniškega uradnika, odgovornega za progo. Na kraju dogodka je okoli 150 gasilcev s sedemnajstimi vozili in več žerjavov. Poleg tega je v intervencijo vključenih več kot 30 reševalnih vozil. Na kraj nesreče je že prišel grški predsednik vlade.

Vlaka sta trčila malo pred polnočjo, ko je potniški vlak s približno 350 potniki potoval iz Aten proti Solunu, tovorni pa v nasprotni smeri. Vlak je bil poln študentov, ki so potovali med Atenami in Solunom. Po besedah župana mesta TempeJorgosa Manolisaso se vračali na univerzo po podaljšanem koncu tedna zaradi državnega praznika v Grčiji. Po trčenju se je več vagonov iztirilo. Oba vlaka sta popolnoma uničena. Na videoposnetkih, ki jih je predvajala lokalna televizija, je videti več razbitih vagonov. Po trčenju je v potniškem vlaku izbruhnil požar, je za grško državno radiotelevizijo ERT povedal eden od preživelih. "Nastal je kaos in neverjeten hrup," je dodal.

Profimedia
Potniški in tovorni vlak sta trčila pri veliki hitrosti..

Pri odstranjevanju razbitin in obračanju prevrnjenih vagonov sodelujejo tudi žerjavi. Reševalne službe so sporočile, da so najmanj 36 ljudi našli mrtvih, izmed več kot 60 poškodovanih jih šest v kritičnem stanju. Dvajset jih še pogrešajo. Nadaljujejo se prizadevanja za rešitev tistih, ki ostajajo ujeti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Število smrtnih žrtev bo verjetno zelo visoko," je za grško televizijo Skai dejal guverner regije Tesalija Kostas Agorastos in dodal, da prvih dveh vagonov sploh ni več.

"V svojem življenju nisem še nikoli videl česa takega. Tragično je. Še po petih urah smo našli nova trupla," je po poročanju AFP dejal eden od reševalcev. Večino potnikov so sicer že uspeli spraviti na varno.

Profimedia
Potniški in tovorni vlak sta trčila pri veliki hitrosti..

Prevračanje, panika

Pretreseni potniki, ki so nesrečo preživeli, opisujejo dogajanje ob trčenju. "Slišali smo velik pok," je za tiskovno agencijo Reuters povedal Stergios Minenis. "Bilo je grozljivih deset sekund. Preobračali smo se v vagonu, dokler nismo obtičali na boku," je dodal. Opisal je še, da je nato zavladala panika, med prevračanjem vagona pa je izbruhnil požar. Sam se je iz vlaka rešil tako, da je iz vagona skočil okoli dva metra globoko.

"Ljudje so začeli razbijati okna, da bi prišli iz vagonov, kričali so. Bila je popolna panika," je eden od potnikov povedal za televizijo Skai. Drugi mladenič je za lokalni novičarski portal ThessToday dejal, da je "še vedno v šoku". "Slišali smo potnike, ki so kričali na pomoč," je dodal.

Številni od železniške družbe zahtevajo pojasnila. Po nesreči so aretirali železniškega uradnika, odgovornega za progo, je poročala ERT.

Nesreča se je zgodila na progi, ki povezuje Atene in Solun in je bila v zadnjih letih posodobljena. Kljub temu so bile po navedbah grškega sindikata strojevodij na njej velike težave z električnim usklajevanjem nadzora prometa, poroča AFP.

Iz sveta prihajajo izrazi sožalja ob hudi tragediji. Med drugim je sočutje izrazil politični vrh Evropske unije, pa tudi slovenska predsednica in zunanje ministrstvo. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je izrazila pretresenost zaradi hude železniške nesreče. "Celotna Evropa žaluje z vami," je Grkom sporočila von der Leyen na družbenem omrežju Twitter. Dodala je, da je v mislih s prebivalci Grčije, poškodovanim pa zaželela hitro okrevanje. V grščini je dodala, da EU stoji ob strani Grčiji.

Tudi predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je izrazila globoko žalost. Žrtvam, njihovim družinam in prijateljem je v tvitu izrazila sožalje ter se zahvalila reševalcem in zdravstvenemu osebju.

"Danes zjutraj sem v mislih z grškim prebivalstvom," pa je tvitnil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Zapisal je še, da ga je novica iz Grčije pretresla.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je poškodovanim v nesreči v tvitu zaželela popolno okrevanje, družinam smrtnih žrtev pa izrazila iskreno sožalje.

Sožalje je žrtvam in prijateljem žrtev nesreče na Twitterju izrazilo tudi slovensko ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Ob tem so poškodovanim zaželeli hitro okrevanje. "Naše misli so z Grki," so še zapisali.