Anafilaktični šok

21-letna Anna je umrla zaradi dveh grižljajev "veganskega" tiramisuja

R.T.
10. 2. 2023, 21.52
Posodobljeno: 10. 2. 2023, 21.59
Deli članek:

Pred dnevi je v Milanu umrla 21-letna študentka Anna Bellisario.

Facebook
21-letna Anna Bellisario je bila alergična na jajca in mleko.

Konec januarja je s prijateljicami obiskala lokal s hitro hrano v Milanu, ki streže le vegansko hrano. Anna, ki je imela alergijo na jajca in mleko, je bila tam že večkrat, prijala ji je hrana v tem lokalu. Tega večera je po glavnem obedu za posladek naročila veganski tiramisu. Natakar ji je predstavil, da so kot potencialni alergeni v tem tiramisuju le delčki oreščkov, na katere pa Anna ni bila alergična.

Komaj je v usta vnesla dve majhni žlički sladice, že ji je postalo slabo. Zajel jo je kašelj, po obrazu so se ji pojavili izpuščaji, težko je dihala. Opotekla se je na stranišče, kjer je poskušala bruhati, a ni šlo. Vzela je zdravila proti alergijam, a niso »prijela«. Padla je v nezavest.

Sledi mlečnih izdelkov

Prijatelji so poklicali na pomoč in reševalci so jo nemudoma odpeljali v bolnišnico. Deset dni je ležala v komi, ta teden pa so jo razglasili za mrtvo. Vzrok smrti? Anafilaktični šok, alergijska reakcija, ki jo je povzročil stik organizma z alergenom. Toda katerim? V analizi so ugotovili, da je tiramisu vendarle vseboval sledi mlečnih izdelkov, ki so bili za mladenko usodni.

Italijansko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je šlo za že vnaprej pripravljeno sladico, ki so jo prodajali tudi v drugih restavracijah in lokalih s hrano v Italiji. Tudi v teh sladicah, ki so se prodajale kot veganske, so zasledili sledi mlečnih izdelkov. Vse so umaknili iz prodaje. Preiskava proti lastniku lokala in proizvajalcu tiramisija poteka.