Nad Aljasko

Ameriška vojska sestrelila še drugi balon

G.G.
10. 2. 2023, 20.40
Posodobljeno: 10. 2. 2023, 21.05
Deli članek:

Tiskovni predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva John Kirby je potrdil, da je balon v velikosti manjšega avta letel nad Aljasko in da je predsednik Joe Biden odredil, da ga sestrelijo.

Profimedia
Tako so sestrelili balon prejšnjo soboto.

Balon je po Kirbyevih besedah letel na višini dvanajstih kilometrov in je bil precej manjši kot prvi, kitajski balon. Ker je predstavljal nevarnost za civilno letalstvo, je ameriški predsednik Joe Biden po posvetovanju s strokovnjaki odredil, da ga sestrelijo. Ostanki balona so padli v morje ob obali Aljaske.

Je bil tudi tokrat nad ameriškim ozemljem kitajski balon? To se še ne ve.

Vohunski kitajski balon?

Spomnimo, da je ameriška vojska v soboto nad Atlantikom sestrelila kitajski balon. Balon je bil po besedah ameriških uradnikov opremljen za zaznavanje in zbiranje obveščevalnih signalov v okviru obsežnega, z vojsko povezanega programa zračnega nadzora, ki je bil usmerjen v več kot 40 držav.

Floto balonov upravlja kitajska vojska in se uporablja posebej za vohunjenje. Opremljena je z visokotehnološko opremo, namenjeno zbiranju občutljivih informacij o ciljih po vsem svetu, je sporočil visoki predstavnik State Departmenta, ki ni želel biti imenovan.

Objava podrobnosti glede obsega in zmogljivosti programa naj bi ovrgla vztrajne trditve Kitajske, da balon ni bil uporabljen za vohunjenje, ampak za civilne meteorološke namene.

V Pekingu so se ostro odzvali na sobotno sestrelitev, ki je še dodatno zaostrila odnose med ZDA in Kitajsko. Vztrajajo, da je šlo za civilno zračno plovilo, ki je v ameriški zračni prostor vstopilo "zaradi višje sile", je poročala Slovenska tiskovna agencija.