Vohunski ali vremenski balon?

Pentagon: opažen drugi kitajski vohunski balon

E. J.
4. 2. 2023, 08.50
Posodobljeno: 4. 2. 2023, 08.51
Deli članek:

Pentagon je objavil, da so nad Južno Ameriko opazili drugi kitajski vohunski balon. Ameriški vodja diplomacije Antony Blinken je odpovedal predhodno napovedano pot na Kitajsko.

Profimedia
Kitajska je včeraj izrazila obžalovanje, da je njen civilni balon zašel nad ozemlje ZDA, kar je povzročilo politično razburjenje v državi, Blinken pa je preložil svoj obisk v Pekingu. A zdaj poročajo o drugem balonu.

"Prejemamo poročila o balonu nad Južno Ameriko," je dejal tiskovni predstavnik Pentagona Pat Ryder dan po tem, ko so prvi balon opazili nad ameriškim nebom, in dodal: "Naša ocena je, da gre za še en kitajski nadzorni balon."

Pentagon ni izdal točne lokacije drugega balona, ​​vendar je ameriški uradnik za CNN povedal, da se zdi, da ni namenjen proti ZDA. Spomnimo, ameriški državni sekretar Antony Blinken je dejanja Kitajske glede odkritega vohunskega balona nad ZDA označil za neodgovorna in nesprejemljiva.

"Očitna kršitev ameriške suverenosti"

V telefonskem pogovoru s kitajskim zunanjim ministrom Wang Yijujem je dejal, da je prisotnost balonov v ameriškem zračnem prostoru očitna kršitev suverenosti ZDA in očitna kršitev mednarodnega prava. Dejal je, da svet pričakuje, da bosta ZDA in Kitajska odgovorno upravljala svoje odnose. ZDA to počnejo in pričakujejo, da bo Kitajska storila enako, je dejal Blinken.
"ZDA bodo še naprej vzdrževale odprte komunikacijske linije s Kitajsko, tudi pri reševanju tega incidenta," je dejal.

Ameriško vojaško vodstvo je razmišljalo o sestrelitvi letala

Glavna prednostna naloga Washingtona je odstranitev balona iz zračnega prostora, je dejal Blinken, ne da bi podrobneje pojasnil, kako naj bi to storili. Kitajska je včeraj izrazila obžalovanje, da je njen civilni balon zašel nad ozemlje ZDA, kar je povzročilo politično razburjenje v državi, Blinken pa je preložil svoj obisk v Pekingu. Vodstvo ameriške vojske je v sredo razmišljalo o sestrelitvi balona nad Montano, vendar se je predsednik Joe Biden odločil proti temu zaradi varnostnega tveganja zaradi ruševin, so v četrtek sporočili uradniki.

Kitajska: Vremenski balon je zašel

Kitajsko zunanje ministrstvo je včeraj sporočilo, da gre za balon, ki se uporablja v civilne meteorološke in druge znanstvene namene, ter izrazilo obžalovanje, da je balon zašel v ameriški zračni prostor. Tiskovni predstavnik kitajske vlade je pred tem dejal, da "Kitajska nima namena kršiti kopenskega ozemlja in zračnega prostora katere koli suverene države."

Blinken je dejal, da želi obiskati Peking takoj, ko bodo razmere to dopuščale. "Vendar je vedenje Kitajske pred obiskom škodovalo smiselnim pogovorom, ki smo jih bili pripravljeni imeti," je dejal.