ukradena?

Iz marine na Murterju izginila pet milijonov evrov vredna zaplenjena ruska jahta

M. T. V.
14. 1. 2023, 19.58
Posodobljeno: 14. 1. 2023, 20.00
Deli članek:

Da luksuz ne ladje, ki je bila zasežena ruskemu oligarhu, ni več, so hrvaške oblasti opazile šele po treh mesecih.

Ivo Cagalj/Pixsell/Bobo
Jahta Irina VU

Po začetku vojne v Ukrajini so po uvedbah sankcij prosti Rusiji na hrvaškem locirali in zablokirali jahto Irina VU v lasti ruskega oligarha Alisherja Usmanova in njegove žene Irine. 35 metrov dolgo plovilo je bilo od takrat zasidrano v marini Betina na otoku Murter in je imelo prepoved plovbe, lastnikom pa je bil prepovedan dostop do nje.

A zdaj so hrvaške oblasti ugotovile, da jahte ni več tam. Ne samo to: ladja je iz luke odplula že pred tremi meseci, se po nekaj dneh prijavila v turškem pristanišču Didim, kar je njena zadnja znana lokacija. Kako je lahko orjaška jahta, ki ima prepoved plovbe, kar izginila?

Po navajanju hrvaških medijev se je to zgodilo, ker policija sploh ni imela plovila na spisku plovil, ki jim je prepovedana plovba, poleg tega pa je Betina pristanišče odprtega tipa, tako da je dostop omogočen vsem. Irina VU tudi ni bila pod stalnim nadzorom, ker bi to državo preveč stalo.

Vsekakor izginula ruska jahta meče slabo luč na Hrvaško, ki je že sprožila preiskavo, priključile pa so se ji tudi mednarodne agencije. Za Irino VU bo razpisana tiralica.