aretacija ali ugrabitev?

V Boliviji jeza zaradi aretacije opozicijskega voditelja

J.P.
29. 12. 2022, 06.58
Posodobljeno: 29. 12. 2022, 07.03
Deli članek:

Bolivijska policija je na podlagi obtožb o terorizmu aretirala opozicijskega političnega voditelja.

Profimedia
Luis Fernando Camacho

Luis Fernando Camacho je desničarski guverner najbogatejše dežele v državi Santa Cruz. Bil je tudi eden tistih, ki so predsednika Eva Moralesa leta 2019 spravili s položaja.

Camacho je več kot mesec dni načeloval protivladnim protestom v svoji deželi, zaradi česar je Santa Cruz praktično obstala.

Njegovi podporniki so aretacijo označili za ugrabitev in se v znak protesta zgrnili na ulice. Za ugrabitev jo je označil tudi nekdanji predsednik Carlos Mesa. Morales jo je po drugi strani pozdravil. Iz urada državnega tožilca pa so medtem sporočili, da je aretacija povezana s strmoglavljenjem nekdanjega levičarskega predsednika. V oktobrskem nalogu za aretacijo je kot razlog sicer bil naveden terorizem, a brez nadaljnjih razlag.

Camachevi podporniki so zažgali urad okrožnega državnega tožilstva.

Sporni popis prebivalstva

Stavke, ki jih je vodil Camacho, so posledice domnevnih zamud pri popisovanju prebivalstva v Boliviji. Rezultat popisa bi njegovi deželi najverjetneje zagotovil več prihodkov od davkov in več politične moči. Popis je predviden za leto 2024, a si ga protestniki želijo že prihodnje leto.

Ob aretaciji je Camachevo vozilo prestregel beli kombi, iz katerega so prišli v črno opravljeni oboroženci. Camacha naj bi vrgli na tla, ga zvezali in odpeljali na bližnje letališče, od koder je poletel proti prestolnici La Paz.