NEPREMIČNINSKI TRG

Je sedemletna rast cen stanovanj končana?

Polona Krušec
29. 12. 2022, 05.50
Posodobljeno: 29. 12. 2022, 08.20
Deli članek:

Dejstvo je, da so slovenske stanovanjske nepremičnine med dražjimi v Evropi, a kot vse kaže, smo vrh cen že dosegli in se je začelo novo poglavje, ki ga zaznamujeta upad prodaje in stagnacija cen, ne pa še njihovo nižanje.

Profimedia
V novem letu bodo najpogosteje kupovali tisti, ki bodo menjali manjše nepremičnine za večje, kar so v večini mlade družine in starejši pari, ali posamezniki, ki bodo večje nepremičnine menjali za manjše.

Kot ugotavljajo domači poznavalci nepremičninskega trga, je vrhunec sedemletne rasti cen nepremičnin Slovenija dosegla februarja letos. Pred tem, od leta 2008, ko se je začela finančna kriza, do 2015, pa so cene padale.

Kakšne so glavne značilnosti nepremičninskega trga v iztekajočem se letu, kaj se bo na njem dogajalo prihodnje leto, kako je s prodajo nepremičnin in cenami ta hip, nam je povedala Ksenija Mihajlović, lastnica nepremičninske agencije Renex.

Letošnje leto je po njenih besedah zaznamovala predvsem rast cen. »Značilnost tega leta na nepremičninskem trgu je manjši upad števila transakcij, predvsem pa višanje cen nepremičnin, zlasti v prvi polovici leta. Tako so se v prvi polovici leta 2022 cene rabljenih stanovanj zvišale za približno dvanajst odstotkov, cene rabljenih hiš pa za osem odstotkov. Gre za najvišjo polletno rast cen stanovanj in hiš od leta 2007,« je povedala in dodala, da je bila rekordna rast cen stanovanjskih nepremičnin v največji meri posledica zvišanja cen stanovanj v največjih mestih.

»V Mariboru, Celju in Kopru so bile cene stanovanj za okoli petnajst odstotkov višje kot zunaj teh krajev. V Kranju in Ljubljani pa so poskočile za približno deset odstotkov. V drugi polovici leta se je ta trend začel umirjati; po zadnjih podatkih so se cene rabljenih stanovanj v Ljubljani znižale za okoli sto evrov na kvadratni meter,« je dejala.

Za zdaj manj gradnje

Kar zadeva kupoprodaje zemljišč za gradnjo stanovanjskih stavb, se je njihovo število po besedah Mihajlovićeve zmanjšalo. »Upad teh poslov se kaže že od leta 2021. To nakazuje, da se zaradi visokih cen zemljišč in rasti cen gradbenih materialov povpraševanje po zazidljivih zemljiščih ohlaja. Če bodo cene gradbenega materiala padle, take so vsaj napovedi, se bo verjetno povpraševanje po zazidljivih parcelah spet povečalo, a po mojem mnenju predvsem na robu večjih mest in podeželju, kjer so cene zemljišč za večino bolj sprejemljive. V večjih mestih pa ne pričakujemo znižanja cen zazidljivih zemljišč, saj jih ni veliko,« pojasnjuje.

Osebni arhiv
Ksenija Mihajlović je povedala, da smo vrh cen nepremičnin že dosegli.

Na splošno se je v drugi polovici leta 2022 trend prodaje začel umirjati. Sklenjenih je bilo manj poslov kot v prvi polovici leta, predvsem pa so se prodajale novejše in obnovljene nepremičnine, ki so bile za kupce razmeroma hitro vseljive, še pove sogovornica in izpostavi, da se vse manj ljudi odloča za nakup starejših stanovanj, potrebnih prenove, in sicer zaradi nepredvidljivih cen gradbenega materiala. Zato se je tudi zmajšala cena takih stanovanj.

Kaj prinaša leto 2023
Po njenem mnenju se zaradi še vedno prevladujočega povpraševanja v primerjavi s ponudbo cene nepremičnin ne bodo bistveno znižale. »Se bodo pa verjetno – tako kot v zadnjih nekaj mesecih – realizirale tiste prodaje nepremičnin, ki bodo imele primerne tržne cene.« V njihovem podjetju so samo v decembru zaključili štiri prodaje, ker so prodajalcem pripravili tržno analizo nepremičnine, »ki zajema pretekle prodaje za nekaj mesecev na njihovem področju, obenem pa tudi oglaševane nepremičnine, njihove cene in čas trajanja oglaševanja, kar nazorno pokaže, kakšna je realna tržna cena. Nepremičnine s previsoko določeno tržno ceno se prodajajo dlje časa, nekaj mesecev ali pa tudi več kot leto, in se nazadnje prodajo po korigiranih cenah.«

Po njenem mnenju je sicer vsaj nekaj gotovo, in sicer, da smo vrh cen dosegli, »a vseeno v naslednjem letu ne pričakujem drastičnega znižanja cen. Predvsem v mestnih središčih bodo ostale enake, zunaj njih pa bodo upadle le nekoliko.«

Obresti v višave

Slovence bodo pri kupovanju novega doma prizadeli tudi vse dražji krediti, saj so obrestne mere zrasle na štiri in več odstotkov, kar je občuten porast oziroma bistvena razlika pri zneskih, ki jih mora najemodajalec vrniti. »Prav tako banke ne zaračunavajo več ležarin za depozite, zato se ljudje manj odločajo, da ta sredstva preusmerjajo v nakup nepremičnin. Čakajo boljše čase, a ne verjamem, da bodo ti prišli kmalu. Vrednost denarja, če ga imaš na banki, pada, vrednost nepremičnin pa se bo ohranjala ali celo dvigovala. Zato je po mojem mnenju naložba v nepremičnine še vedno najvarnejša, če želimo ohraniti vrednost privarčevanih sredstev,« je njen nasvet.

Sicer bodo po njeni oceni nepremičnine v novem letu najpogosteje kupovali tisti, ki bodo menjali manjše nepremičnine za večje, kar so v večini mlade družine in starejši pari, ali posamezniki, ki bodo večje nepremičnine menjali za manjše.