polnilec za telefon?

15-letni Niko končno dobil novo sobo, zdaj je vse zgorelo

Monika Horvat
29. 12. 2022, 06.19
Posodobljeno: 29. 12. 2022, 09.10
Deli članek:

Pri družini Kralj v Senešcih v občini Ormož te božično-novoletne praznike ni veselja. Na zadnjo adventno nedeljo ponoči so v nekaj minutah ostali brez vsega. V silovitem požaru je zgorelo vse ostrešje ter na novo urejena mansarda dvostanovanjske hiše. Doma ne morejo spati, kajti hiša ni več primerna za bivanje.

Monika Horvat
Skromni ljudje so v zimi, pred prazniki, ostali brez doma. Na fotografiji štirje od šestih članov: Slavica Fras s partnerjem Srečkom Kraljem, njegov brat Marjan ter Srečkov sin Niko.
Družini lahko pomagate
Hvaležni bodo pomoči, da bi znova dobili streho nad glavo. Če želite pomagati, lahko svoj prispevek nakažete na transakcijski račun večinske lastnice hiše Angele Kralj: SI56 0410 3020 5418 778. V akcijo zbiranja sredstev so se vključila tudi humanitarna društva. V Rdečem križu Slovenije, območno združenje Ormož, so za šestčlansko družino Kralj odprli račun. Finančna sredstva zbirajo na: SI56 0410 3000 0271 732, sklic SI00 70060 s pripisom za požar.

Videti je bilo, da se zadnja adventna nedelja pri Kraljevih, kjer živita dve družini – Srečko Kralj s partnerico Slavico Fras in otrokoma Nikom in Urško ter njegov brat Marjan z mamo Angelo – zaključuje v povsem običajen dan pred prihajajočimi prazniki. Marjan se je z mamo nič hudega sluteč odpravljal spat, njegov brat Srečko, ki s partnerico in dvema otrokoma živi v drugem delu hiše, pa k večerji. Vendar se je zgodilo nepričakovano. Nekaj po deseti uri zvečer so zagledali prizor, ki jim bo za vedno ostal v grenkem spominu.

»Niko je ravno prišel iz sobe v kuhinjo, v pritličje, da bi skupaj povečerjali. Nakar se je nekaj čez 22. uro zgodil izpad elektrike – varovalko za zgornjo etažo je vrglo ven. Poskusil sem znova, a jo je ponovno vrglo ven. Nato smo šli pogledat, kaj se dogaja. Toda bilo je že vse črno, v dimu, nič se ni videlo, sijala je huda vročina,« vidno pretresen nedeljsko dogajanje opisuje Srečko. Odhiteli so trkat na Marjanova vrata in se čez skupni balkon prebili v zgornjo etažo. »Videli smo, da gori pri Nikovi postelji. Želela sva pogasiti požar. Z odejo sva pokrila plamene, nato pa je vročina puhnila v naju,« je povedal Marjan in nadaljeval, da je bilo ogenj nemogoče pogasiti. Oba sta se pri tem tudi poškodovala – utrpela sta opekline. Na pomoč so poklicali gasilce in kasneje reševalce iz zdravstvenega doma.

Babico pred ognjem rešil vnuk

Odpeljali so ju v bolnišnico. Srečko je dobil manjše opekline po obrazu, Marjan pa nekoliko večje – opečen je po obrazu in obeh rokah. Kot baklo gorečo hišo je izjemno težkega srca zapustila njuna mama, 81-letna Angela. »Ko sem ji povedala, da gori in da mora iti ven, ni mogla verjeti. Šokirano me je gledala in se ni hotela premakniti. S strehe pa so že padali strešniki. K sreči jo je pregovoril njen vnuk Branko, ki je prišel pomagat kot gasilec. Prijel jo je pod pazduho, rešil je tudi njena zdravila in dokumente ter nekaj osebnih stvari. Od sile je bosa odšla ven,« se živo spominja Slavica.

Monika Horvat
Silovit požar je Kraljevim vzel dom.

Požar je bil ob prihodu gasilcev že močno razširjen

»Ob prihodu so ugotovili, da je bil požar že zelo razširjen. Na licu mesta sem aktiviral dodatna društva, začeli smo notranje in zunanje gašenje. V najkrajšem možnem času smo požar omejili, česa drugega pa ni bilo mogoče rešiti, saj sta bila vse ostrešje in mansarda v ognju,« je zahtevno intervencijo na kratko opisal predsednik PGD Senešci Andrej Kosi.

Potrebna bo sanacija celotne hiše

Kljub hitremu ukrepanju (hiša stoji nasproti gasilskega doma) okoli 60 gasilcev iz kar sedmih gasilskih društev (poleg domačega društva PGD Senešci tudi PGD Ormož, Velika Nedelja, Podgorci, Trgovišče, Cvetkovci in Bresnica) so Kraljevi ostali brez strehe nad glavo. Ogenj jim je v zgolj nekaj minutah vzel vse – topel in udoben dom, ki so ga po svojih najboljših močeh gradili dvajset let. Potrebna bo sanacija celotne hiše – zgornji del je popolnoma uničen, spodnji del pa nalit z vodo od gašenja. Prav ureditev mansarde je bila velika želja otrok. Pred dobrim mesecem je Srečku uspelo uresničiti sanje 15-letnega sina. Dobil je namreč svojo prvo sobo. Poleg Nika se je svoje sobe razveselila tudi Slavičina hči, 10-letna Urška. »Zelo mi je hudo. Že kot majhen deček sem hotel svojo sobo. Zdaj sem jo dobil, a je zgorela. V njej sem imel vse – od šolskih potrebščin, oblačil, kitare ...« žalostno razlaga Niko.

Zagorelo naj bi prav v njegovi sobi. Predvidevajo, da je požar povzročil polnilec za telefon, ki je bil v vtičnici. Ogenj pa se je kasneje hitro razširil po vsej mansardi. »V pol ure je bilo vse ostrešje v ognju. Še sreča, da ni kdo zgoraj že spal,« povedo.

Začasno zatočišče so našli pri sorodnikih, a si seveda želijo, da bi se lahko čim prej vrnili domov. Ogenj pa jim ni vzel »samo« strehe nad glavo, temveč tudi miren spanec. »Odkar je zagorelo, niti za minuto nisem zatisnil očesa. Vse me je peklo, poleg tega sem imel vsakič pred očmi ogenj,« razlaga Marjan, ki ima zaradi opeklin obvezani obe roki. Da je nesreča toliko večja, hiša ni bila zavarovana, denarja za obnovo pa nimajo.

Monika Horvat
Dobri ljudje so stopili skupaj in začeli odstranjevati uničen material.

Kruta usoda

Usoda je sicer Kraljevim že večkrat obrnila hrbet. Skromni ljudje o svojih težavah niti ne želijo govoriti. Rane so boleče. Pred približno letom dni je Srečko ostal brez žene, Niko pa brez mame. Umrla je zaradi hude bolezni, raka. Srečku se je uspelo pobrati in zaživel je z novo partnerico. Tudi njegovi mami, 81-letni Angeli, življenje ni prizanašalo. Po tem, ko je uničujoča bolezen vzela življenje njene snahe, je pred približno dvema letoma ostala brez enega izmed petih otrok, ki se je smrtno ponesrečil. Pred leti je izgubila tudi moža. Sin Marjan, ki živi z njo, pa ima zdravstvene težave.

Kljub temu se ne dajo. Vztrajajo in se trudijo po svojih močeh. A praznikov se nikakor ne morejo veseliti. »Niti smrekice ne morem postaviti. Za nič mi ni,« razlaga Slavica in nadaljuje: »Strah nas je. Tega grozljivega prizora ne bomo pozabili …«

Na pomoč priskočili sorodniki, prijatelji, podjetniki, občina

S solzami v očeh njihovo stisko spremljajo tudi domači podjetniki, sorodniki, prijatelji in sovaščani, ki so jim priskočili na pomoč. Že naslednji dan po požaru so dobri ljudje sprožili veliko delovno akcijo ter začeli čistiti pogorišče (med njimi tudi lastnik podjetja Kaass prevozi, kjer je Srečko zaposlen, ter Srečkov dober prijatelj Vladimir Venta). Tudi med našim obiskom je ducat ljudi odstranjevalo posledice požara – uničene strešnike, ostanke ostrešja … Želijo si, da bi družini do konca naslednjega leta uredili novo streho.

Nesrečnim ljudem pa je pomoč ponudilo tudi vodstvo tamkajšnje občine. Pogorišče si je že jutro za tem ogledal župan Danijel Vrbnjak: »Ponudili smo jim nadomestno občinsko stanovanje za čas adaptacije. Dva od petih članov naj bi se v prihodnje vselila vanj. Na pogorišče smo poslali tudi zaposlene v režijskem obratu, ki pomagajo tako s fizičnim delom kakor tudi z mehanizacijo pri čiščenju pogorišča. Skupaj s Komunalnim podjetjem Ormož smo pripeljali kontejnerje za uničeni material, nameravamo jim dodeliti 5000 evrov. Dogovarjamo se, da bi plačali račune za čimprejšnjo ureditev ostrešja.«