napeto na kosovu

Vučić po sestanku na meji odredil umik z barikad

G.G.
28. 12. 2022, 21.52
Posodobljeno: 28. 12. 2022, 21.56
Deli članek:

Napete razmere na Kosovu je s svojo prisotnostjo na terenu umirjal srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Profimedia
Srbski predsednik Aleksandar Vučić

Vučić je okoli 20. ure prispel v Raško, v bližino meje s Kosovom, kjer se je sestal s srbskimi predstavniki na severu Kosova. Po sestanku je direktor urada za Kosovo in Metohijo Petar Petković v predsednikom imenu zaprosil rojake, naj se umaknejo z barikad. Te so postavili, ko je pred slabimi tremi tedni kosovska policija aretirala policista Dejana Pantića zaradi suma kršitve ustavnega reda.

"V trenutku, ko smo bili na robu resnega spopada, smo uspeli ohraniti mir, dobili smo zagotovila EU in ZDA, da se bo upoštevalo zahteve in predloge Srbije," je bil dramatičen Petković. Dodal je še, da se bo Pantić najverjetneje že danes lahko vrnil k svoji družini.

Kurti o kriminalcih

Kosovski premier Albin Kurti je pred tem dejal, da se mednarodnim silam Kfor "izteka čas" za odstranitev barikad na severu Kosova, ki ovirajo svobodo gibanja. Barikade, ki ovirajo svobodo gibanja, ne morejo obstati, je dodal ter izpostavil, da se Priština ne bo pogovarjala, niti sodelovala s "kriminalci, ki so na severu postavili barikade, ampak jih bo aretirala". Dejal je še, da "te zločince, ki so jih sankcionirale ZDA in Velika Britanija, podpira predsednik Srbije Aleksandar Vučić s ciljem destabilizacije regije oziroma spodkopavanja ozemeljske celovitosti Kosova".

ZDA in EU umirjata

Evropska unija in Združene države Amerike so danes v skupni izjavi izrazile zaskrbljenost zaradi še vedno napetih razmer na severu Kosova. "Vse pozivamo k čim večji zadržanosti, takojšnjemu ukrepanju za brezpogojno zmanjšanje napetosti ter vzdržanosti od provokacij, groženj ali ustrahovanja," so poudarili v izjavi. Pozdravili so zagotovila kosovskega vodstva, da ne obstajajo seznami kosovskih Srbov, ki bi jih bilo treba aretirati ali sodno preganjati zaradi mirnih protestov in barikad. Opozorili pa so, da je "treba spoštovati načela pravne države, da so vse oblike nasilja nesprejemljive in da jih ne bomo dopuščali", piše v izjavi, ki jo je na spletni strani objavila Evropska služba za zunanje delovanje, poroča STA.