božična okrasitev

VIDEO: V Vatikanu imajo letos postavljene kar dvoje jaslice

M. T. V.
4. 12. 2022, 18.48
Deli članek:

V Vatikanu so zasvetile božične lučke, papež blagoslovil tudi dvoje jaslic, ki so postavljene ene na trg0u Sv. Petra, druge v dvorani Pavla VI., kjer ima papež pogosto avdience.

Profimedia
Papež pred jaslicami, ki jih je Vatikanu podarila Gvatemala.

Včeraj so na trgu Svetega Petra v Vatikanu prižgali lučke na božičnem drevesu in razkrili jaslice v naravni velikosti. Čeprav je lilo kot iz škafa in grmelo, se je na ceremoniji, ki ji je načeloval kardinal Fernando Vérgez Alzaga, zbrala številna množica, ki je želela videti, kako bo okrašeno letošnje skoraj 30-metrsko božično drevo, ki ga je Vatikanu podarila gorska vasica Rosello, ki ima le nekaj več kot 180 prebivalcev. Večino okraskov so naredili otroci iz psihiatričnih ustanov po vsej Italiji, nekaj pa tudi varuške in otroci iz vrtcev regije Abruzzo (kamor spada tudi Rosello).

Zelo zanimive so tudi jaslice v naravni velikosti, ki prihajajo iz mesteca Sutria v deželi Furlaniji-Julijski krajini. Podobe svete družine in pripadajočih ostalih figur, ki so razstavljene po trgu, so izrezljane iz lesa alpske cedre. Poleg tega so letos postavili še ene jaslice, in sicer v dvorani Pavla VI., ki so jih ustvarili gvatemalski umetniki – jaslice so namreč darilo gvatemalske vlade. Papež Frančišek je blagoslovil vso praznično okrasitev Vatikana, nato pa molil pred gvatemalskimi jaslicami. Dejal je, da je božično drevesce z lučkami spomin na Jezusa, ki »prihaja, da razsvetli našo temo, saj so naša življenja pogosto zavita v sence greha, strahu in bolečin«.

Spomnimo še to: leta 2020 je Vatikan krasila 30-metrska jelka iz Kočevja.