v ofenzivi na severu Sirije in Iraka

Turčija naj bi "nevtralizirala" skoraj 500 kurdskih borcev

J.P./STA
2. 12. 2022, 19.58
Posodobljeno: 2. 12. 2022, 20.00
Deli članek:

Turške sile so v ofenzivi na severu Sirije in Iraka doslej "nevtralizirale" 491 kurdskih borcev, so danes sporočili iz Ankare.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

"Operacija Krempelj-meč poteka z velikim uspehom ... Posledično je bilo nevtraliziranih 491 teroristov," je izjavil turški obrambni minister Hulusi Akar. Izraz "nevtralizirani" turške oblasti pogosto uporabljajo za ubite ali ujete borce, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Akar je turške zaveznice v Natu, vključno z ZDA, pozval, naj "prekinejo podporo teroristom", in zagrozil, da bo Turčija "ob pravem času in na pravem mestu" izvedla tudi kopensko invazijo, če bo to potrebno.

"Edini cilj operacij turških oboroženih sil je zaščititi nacionalne pravice in interese Turčije. Ne bomo dovolili, da bi ob naših mejah nastalo območje, ki bi ga nadzorovali teroristi," je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass opozoril turški minister.

Operacije turških sil na severu Sirije in Iraka so usmerjene proti sirski kurdski milici (YPG) in prepovedani Delavski stranki Kurdistana (PKK), ki v Turčiji vodi že desetletja dolg upor. Ankara obe skupini obravnava kot teroristični skupini.

Do ofenzive je prišlo teden dni po bombnem napadu v Istanbulu, v katerem je bilo ubitih šest ljudi, več kot 80 pa jih je bilo ranjenih. Ankara za napad krivi YPG in PKK, medtem ko skupini obtožbe zavračata.

Smrt civilista

Medtem je eden od županov na severu Iraka Kamaran Hasan za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da je Turčija odgovorna za smrt civilista, ki je bil danes ubit v tamkajšnji avtonomni regiji Kurdistan. Še en civilist je bil v napadu ranjen, enega pa so razglasili za pogrešanega.