v 200 letih 8-krat več ljudi

Z rojstvom deklice v Manili, nas je na Zemlji osem milijard - katera epidemija je zdesetkala človeštvo?

E. J.
15. 11. 2022, 11.24
Posodobljeno: 15. 11. 2022, 12.37
Deli članek:

Filipinka Vinice Mabansag velja za osemmilijardto osebo na svetu. Spomnili smo se na zgodovino rasti prebivalstva in epidemijo, ki jo je začasno ustavila.

Twitter/Zajem zaslona
Osemmilijardtna oseba je deklica Vinice Mabansag, rodila se je ob 1.29 zjutraj po filipinskem času.

Otrok, rojen v torek zgodaj zjutraj v Manili, simbolizira dejstvo, da ima svet od danes osem milijard prebivalcev. Ime ji je Vinice Mabansag in rodila se je ob 1.29 zjutraj po filipinskem času. Dojenčičina mati, Maria Margarette Villorente, je srečna in se počuti blagoslovljeno, pravi, da njena hčerka velja za osemmilijardno osebo.

Kako je prebivalstvo raslo

Mimogrede, do konca 19. stoletja so bile ocene o številu prebivalcev Zemlje izjemno nezanesljive. Število je sprva raslo zelo počasi, prvi 'baby boom' pa se je zgodil s pojavom kmetijstva v neolitiku, okoli 10.000 pred našim štetjem.  S poljedelstvom se je razvil sedeči način življenja in sposobnost shranjevanja hrane, kar je povzročilo rast naravnega prirasta. »Mamice so lahko hranile svoje dojenčke s kašami, kar je pospešilo proces odstavljanja in skrajšalo čas med porodi. Z drugimi besedami, ženske so lahko imele več otrok,« pojasnjuje Herve Le Bras, znanstvenik s francoskega inštituta za demografske raziskave (INED).

Kljub temu je bila umrljivost visoka, zlasti med otroki. Tretjina jih je umrla pred prvim rojstnim dnevom, druga tretjina pa pred osemnajstim. "Umrljivost je bila ogromna, hkrati pa je bil 'baby boom' neprekinjen," je dejal Eric Crubezy, antropolog z Univerze v Toulousu.

Profimedia
Razširjevalce kuge so usmrtili s sežigom na grmadi. Bubonska kuga ali črna smrt je bila endemična v Evropi med 14. in 17. stoletjem.Kugo so večinoma prenašale podganje bolhe, ki so prenašale bakterijo Yersinia pestis. Podobna "pljučna" kuga se je širila neposredno od osebe do osebe v kapljicah v izdihanem zraku.

'Črna smrt' - kuga je množično pobijala

S šestih milijonov takratnih prebivalcev je svetovno prebivalstvo naraslo na 100 milijonov okoli leta 2000 pred našim štetjem in nato na 250 milijonov v prvem stoletju. 

Rast prebivalstva je v srednjem veku nenadoma ustavila kuga. Pandemija, ki se je začela iz Srednje Azije, z območja današnjega Kazahstana, je v Evropo prispela leta 1346 na ladjah, ki so prevažale blago iz Črnega morja. V samo osmih letih je izbrisala 60 odstotkov prebivalcev Evrope, Bližnjega vzhoda in severne Afrike.

profimedia
Zdravniške maske, ki so nekoč zdravnike varovale pred črno smrtjo - kugo, so ob nedavni epidemiji koronavirusa zopet postale aktualne. Na fotografiji so kot del pustnega kostuma.
Zaradi 'črne' kuge je svetovno prebivalstvo padlo s 429 milijonov leta 1300 na 374 milijonov sto let pozneje. Drugi dogodki, na primer Justinijanova kuga, ki je pustošila po Sredozemlju od leta 541 do 767, in vojne v zgodnjem srednjem veku v zahodni Evropi so povzročili začasno zmanjšanje števila Zemljanov.

v 200 letih 8-krat več ljudi

Prebivalstvena eksplozija se je začela v 19. stoletju, predvsem zaradi razvoja medicine in industrializacije kmetijstva, ki je izboljšala svetovno oskrbo s hrano. Od leta 1800 se je število prebivalcev na Zemlji povečalo za osemkrat, z ene milijarde na osem milijard.

Crubezy meni, da je bil ključen razvoj cepiv, predvsem proti črnim kozam, ki so izkoreninile enega največjih morilcev na svetu. Sedemdeseta in osemdeseta leta prejšnjega stoletja so prinesla še eno majhno revolucijo v zdravljenju srčnih bolezni, ki je prispevala k zmanjšanju umrljivosti starejših od 60 let, poroča Telegram.