Je želel kaj sporočiti?

VIDEO: Lavrov svet podžgal z majico z imenom ameriškega umetnika, temnopoltega biseksualca, ki ga je pokosil heroin

S.R.
14. 11. 2022, 19.29
Posodobljeno: 14. 11. 2022, 20.59
Deli članek:

Ruski zunanji minister je danes povzročil dva viharja. Prvi je bil povezan z govoricami o njegovem zdravju, drugi pa s kratko majico, s katero je zablestel v odzivu na te iste govorice.

Twitter
Sergej Lavrov v majici z imenom ameriškega umetnika, z Applovo uro in Applovim telefonom.

Kot smo že poročali, so indonezijski mediji danes objavili vest, da naj bi imel 72-letni Sergej Lavrov ob prihodu na Bali, kjer poteka dvodnevni vrh skupine G20, zdravstvene težave, zato naj bi se po pristanku odpravil v bolnišnico. Po poročanju tiskovne agencije AP, ki se je opirala na informacije treh indonezijskih uradnikov, naj bi imel Lavrov težave s srcem, a je vse skupaj hitro zanikalo rusko zunanje ministrstvo. Kot je poudarila tiskovna predstavnica Maria Zaharova, gre za lažno novico. Zaharova je ob tem objavila posnetek Lavrova, kako na Baliju na terasi v kratkih hlačah in kratki majici mirno proučuje neke dokumente. Pozneje je poročila za višek laži označil tudi Lavrov.

Tiskovna agencija AP sicer vztraja pri svoji zgodbi. »Da bo jasno, AP nikoli ni poročala, da so Lavrova 'hospitalizirali'. Poročali smo, da je odšel v bolnišnico, in tudi navedli število virov, ki nam je te informacije posredovalo,« je poudarila podpredsednica oddelka za korporativno komuniciranje pri AP Lauren Easton. Da je Lavrov »na kratko« obiskal bolnišnico Sanglah na Baliju, je za tiskovno agencijo Reuters medtem potrdil guverner Balija I Wayan Koster. Dejal je, da je šlo za »pregled« in da je minister »dobrega zdravja.«

V odzivu vrgel novo kost

Kakor koli, zahodni mediji so zdaj v zgodbi povlekli za novo nit. V oči namreč bode oprava, v kateri je Lavrov užival na terasi hotela. Če so se nekateri obregnili ob značilno »zahodni« dobrini, da torej na njegovi mizi ob dokumentaciji počiva Applov mobilni telefon iPhone14, vreden približno 1000 evrov, na njegovi roki pa je videti Applovo uro, pa je še bolj zanimiva njegova majica. Krasita jo namreč ime ameriškega umetnika Jean-Michela Basquiata in njegov logotip krone.

Kdo je Basquiat? Gre za leta 1969 rojenega temnopoltega ameriškega pisatelja, slikarja in grafitarja, vidnega predstavnika abstraktnega ekspresionizma, ki je leta 1988 pri 27 letih umrl zaradi prevelikega odmerka heroina. Čeprav se Basquiat javno nikoli ni opredelil za biseksualca, je po navedbah njegovih prijateljev pod rjuhe rad skočil tudi z moškimi. Rojen je bil v newyorškem Brooklynu, njegove korenine pa segajo na Haiti in Portoriko. Bil je tudi dober prijatelj slovitega Andyja Warhola, ki je umrl leta 1987. Čeprav je majico na spletu mogoče kupiti za majhen denar, pa so toliko bolj dragocena Basquiatova dela, ki danes na dražbah dosegajo astronomske vsote.